Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez, emekli olan ve çalışmaya devam eden ama prim borcu olan esnaflara ödeme kolaylığı getirildiğini bildirdi. Sönmez, emekli olan ama ticari faaliyetlerini yürüten esnafların, ödenmemiş sosyal güvenlik destek prim borçları için Mayıs 2013 sonuna kadar başvurmaları halinde yapılandırılacağını, 36 ay taksitle ödeme kolaylığı geldiğini bildirdi.
BORÇLARDA YAPILANDIRMAYA GİDİLECEK
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,4 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarıyı kabul etti. Tasarı ile emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin maaşları yeniden bağlanacak. 4A, 4B ve 4C'den emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik primleri de yapılandırılıyor. SGK tarafından sosyal güvenlik primini ödemediği tespit edilen kişilerin söz konusu borçlarının yapılandırılmasına imkân tanınıyor. Mevcut durumda kamudan emekli olduktan sonra kamuya ait bir iş yerinde çalışmaya devam eden memurlar, emekli aylığı alamıyor. Ancak SGK, maaşının yanı sıra emekli aylığı da alan çok sayıda memur bulunduğunu tespit etti. Bunlara da taksit imkânı gelecek.
BAĞKUR AFFI
Yeni tasarıda özellikle 4B kapsamındaki Bağ-Kur sigortalıları yer alıyor. Bağ-Kur'luların uzun zamandır beklediği prim borcunun affedilmesi de bu tasarı ile gerçekleşti. 60 gün ve fazlası borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağ-Kur'lular, artık bu hizmetlerden yararlanabilecek. 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunduğu için sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'luların borcu silindi. Bağ-Kur prim borcu bulunanlar sağlık hizmeti alamıyordu. Bu nedenle bu kişiler sigortası olan eş veya anne baba gibi yakınları üzerinden sağlık hizmeti alıyordu. Ancak kendi sigortalı bulunduğu için kanunen başkaları üzerinden sağlık hizmeti almamaları gerekiyor. Uygulamada ise yüz binlerce kişi bu şekilde sağlık hizmeti aldı. SGK'da bu durumda olanları tespit ederek borç çıkardı. Ancak çıkarılan afla prim borcu olduğu için eş, anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alanlar, kendi adlarına çıkarılan borçları ödemeyecekler.
SON BAŞVURU TARİHİ 31 MAYIS
Esnafın elini çabuk tutup bir an önce başvuruda bulunması gerektiğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Sönmez, "Emekli olmuş ve kendi adına iş yeri çalıştıran esnafların kendi adına çalıştırdığı iş yeri için emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesilmediyse, Sosyal Güvenlik Kurumu birikmiş olan borcu kişiden tahsil yoluna gidecektir. Bu nedenle Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı'ndan emekli olduktan sonra kendi namı hesabına iş yeri açan esnaf ve sanatkarlarımız, emekli maaşlarından kesinti yapılıp, yapılmadığı kontrol edilmeli ve kesilmediyse borçlarının ne kadar olduğunu öğrenip en geç 31 Mayıs tarihine kadar taksitlendirilmelidir" şeklinde konuştu.

11.02.2013 12:11:12 TSI

Editör: Wan Haber