Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Kahramanmaraş İl Başkanı Poyraz Poyrazoğlu, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan ve Afşin-Elbistan bölgesinde yeni santraller kurulmasını amaçlayan anlaşmanın, bölge halkının ölüm fermanı anlamına geldiğini savunarak, termik santrallere her kesimin karşı çıkması gerektiğini söyledi.
Poyrazoğlu, mevcutta elektrik üretimi yapan A ve B termik santrallerinin çevreyi yeteri kadar kirlettiğini belirterek, yapımı planlanan 5 yeni santral ile bölgenin yaşanmaz bir hal alacağını iddia etti.
3 Ocak 2013 tarihinde C-D-E ve G termik santrallerinin yapımı için anlaşmalar yapıldığını belirten Poyrazoğlu, "Bununla ilgili yapılan açıklamaları şaşkınlıkla okudum. Meseleye sadece parasal ölçütlerden bakmaktalar. Bölge insanımızın yaşama hakkını hiçe saymaktadırlar. Ülkemiz enerjide dışa bağımlıymış, bu santraller yapılırsa Türkiye doğalgaza yılda 12 milyar TL daha az para ödeyecekmiş. Bölgemizin ölüm fermanı olan anlaşmalara evet dememiz için, Allah korkusundan ve insanlıktan yoksun olmamız gerekir. Mevcut 2 santral havamızı, suyumuzu, topraklarımızı ve canlarımızı hızla bitirmektedir. Efendim geçmişte yapılanlar bölgeyi kirletmiş, bundan sonraki yapılacak termik santraller çevre dostu olacakmış. Bu açıklamaların bilimsel mesnedi yoktur. Bunların termik santrallerle ilgili bilgileri sıfırdır. Yapılacak termik santrallerin getirisinden çok, 100 kat götürüsü olacaktır. Ne acı ki bölgemizin sonunu getiren katil santralleri yapacağız diyorlar, bayram ediyoruz? Seçim zamanı tüm siyasiler çevreci oluyorlar, öbür seçime kadar unutuyorlar?"
Mevcut santrallerin bölgeye yüksek miktarda kirlilik bıraktığını dile getiren Poyrazoğlu, şöyle devam etti:
"Geçen zaman zarfında termik santrallerce 200 milyon tonun üzerinde katı-sıvı ve gaz halindeki atıklar bölgeye atıldı. Arazilerimiz ekilemez, yeraltı sularımız ise bitme noktasına getirildi. Atmosferdeki küküt dioksit oranı 150 mg/m3 olması gerekirken 2000-15000 mg/m3 konumuna geldi. Bölge illere ve Ankara'ya giden kanser hastalarının yüzde 60'ı Afşin-Elbistan bölgesinden. Türkiye nüfus ortalamasına göre Elbistan'da 50 bin olması gereken yıllık hasta sayımız, 1 milyonlara dayandı. Bunları ben söylemiyorum, profesörler, EÜAŞ'ın ve diğer bilirkişilerin raporları açıklıyor. Dediler ki; 'A Termik santraline Baca Gazı Kükürt Arıtma Sistemini yapmak koşuluyla B Santralini yapacağız?' B santralinin ÇED raporuna bunları yazdılar? B santrali 2006'dan bu yana çalışıyor, A Santralinin filtresi nerede? Soruyorum. Çünkü yakın tarihte bölgemiz 2. Hiroşima konumuna gelecek. Dolayısıyla da 5 yeni termik santralin yapımına kesinlikle müsaade etmeyelim. Yaşama hakkı en kutsal haktır."
(OZR-Y)

08.01.2013 17:10:29 TSI

Editör: Wan Haber