"Kafes Eylem Planı", amirallere suikast iddialarına ilişkin davalar, "2. Poyrazköy" ve "ÇYDD" davalarının birleştiği 8'i tutuklu 85 sanığın yargılandığı Poyrazköy davasının görülmesine devam edildi. Sanık avukatları, Üye Hakim Mehmet Hamzeçebi'nin reddini isterken, mahkeme heyetinin yargılamayı yapamayacağı gerekçesiyle çekilmesini talep ettiler. Mahkeme, reddi hakim taleplerini reddetti.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu 8 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, davanın sanıklarından Ercan Kireçtepe, Eren Günay ve Erme Onat'ın avukatlarının, yargılamanın usulsüz olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yaptıklarını hatırlatarak, Adalet Bakanlığı'nca, sanıkların iddialarıyla ilgili mahkemeden cevap istendiği ve üye hakim Mehmet Hamzaçebi'nin de bakanlığa 3 sayfalık bir cevap yazısı gönderdiğini ifade etti.
Üye Hakim Mehmet Hamzaçebi'nin, Mahkeme Heyeti Başkanı imzasıyla Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne, 7 Aralık 2012'de gönderdiği yazıda, ihsası rey yaptığı kanaatine vardıklarını iddia eden Saraçoğlu, Hamzaçebi'nin yazıda, usul ve yasaya aykırı olan aramaları ve dijital belgelere imaj alınmadan el konulmasını hukuka uygun olarak nitelediğini ifade etti.
Sanıkların iddialarıyla ilgili yazıda geçen, ''Soruşturma savcısının şifahi olarak vakıf olduğu bir konuyu sanığa sorarak cevaplamasını istemesinin sanki daha önceden bilinmeyen bir konuda soru yöneltilmiş şeklinde algılanması ve manipüle edilmesi amacıyla sorulduğu algısı uyandırmaktadır'' gibi cümleler kuran Hamzaçebi'nin, bu kanaatleriyle ihsası rey yaptığının açık olduğunu da öne süren Saraçoğlu, bu nedenlerle Hamzaçebi hakkında daha önceden yaptıkları reddi hakim talebinin kabul edilmesini istedi.
Avukat Celal Ülgen de, Hakim Hamzaçebi'nin yazdığı metni okuduğunda şaşırdığını ve bu metnin yargılama yapan mahkemenin bir hakimine yakışmadığını belirterek, ''Bu metin, kararın gerekçesidir. Böyle bir şey olabilir mi? Adalet sistemi bu derece ayaklar altına alınabilir mi? Bu savunma ve Cumhuriyet savcısına da saygısızlıktır'' dedi.
Avukat Ülgen, Hamzaçebi hakkında reddi hakim istedikleri gibi, mahkeme heyetinin de bu yargılamayı yapamayacağı gerekçesiyle davadan çekilmesini talep ettiklerini söyledi.
Duruşmada söz alan davanın tutuklu sanıklarından Mehmet Fatih Ilğar, Türkiye'de terör örgütü liderinin sözlerinin gündem olduğunu, tanıklığının muteber sayıldığını ve askerlerin tanıklığına itibar edilmediğini öne sürerek, ''Dijital terör karşısında bizler cami avlusuna bırakılmış bir bebek kadar savunmasız bırakıldık'' dedi.
Talebi değerlendiren mahkeme, avukatların reddi hakim talebini reddetti. Mahkeme bakanlığa yazılan yazının sanıkların durumuyla ilgili olmadığından, söz konusu yazıda görüş ve ya kanaat belirttiği ya da adil yargılamayı etkimle çerçevesinde bir husus olmadığından üye hakimin ihsası rey yapmadığı anlaşıldığından reddi hakim talebinin reddedildiğini belirtti.
(YM-ÇK-ÖZ-Y)

21.02.2013 13:10:36 TSI

Editör: Wan Haber