General Electric (GE) ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) ortaklığı ile Eskişehir'de üretilecek lokomotifler basına tanıtıldı.
General Elektrik ve TÜLOMSAŞ ortaklığı ile üretilecek lokomotiflerin tanıtım toplantısında konuşan GE Transportation Başkanı ve CEO'su Lorenzo Simonelli, PowerHaul lokomotiflerle büyük ölçüde yakıt verimliliği ve düşük emisyon sağlanacağını belirterek, ''Yıllık 50 ila 100 adet lokomotif üretmeyi planlıyoruz. Bunlardan 30 ila 70 adedini ihraç etmeyi planlarken, yıllık ortalama 1,5 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz. GE Transportation öncü teknolojilerle TÜLOMSAŞ'ı destekliyor. Bu ortaklık, Türkiye'nin yenilikçiliğe, teknolojik gelişime ve demir yolları yatırımına odaklanan 2023 hedeflerine katkı sağlıyor'' dedi.
Dünya üzerinde 50'den fazla ülkede yaklaşık 17 bin GE lokomotifi kullanıldığını vurgulayan Simonelli, ''TÜLOMSAŞ ile yaptığımız iş birliği ile Türkiye ve ABD'de hem istihdam sağlayacağız hem de Türkiye'de alt yapı bölünmesini teşvik edeceğiz. Lokomotif üretimi alanındaki bilgi ve birikimimizi TÜLOMSAŞ ile paylaşıyoruz. Son teknoloji lokomotiflerin üretimi için Türk mühendisler ve teknisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Yapılan ortaklık ile Türkiye'nin bilimsel ve inovasyon alanında bir ana merkez olma hedefi doğuyor'' diye konuştu.
PowerHaul lokomotiflerin TÜLOMSAŞ'ta üretilmesinin Eskişehir'in bu alandaki değerini arttıracağını ifade eden TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise, ''Bu ortaklık sonucu yüksek katma değerli teknolojik ürünlerin yurt içi ve yurt dışı piyasalara satışı ile ülke ekonomisine ve yan sanayinin geliştirilmesine reel katkı sağlayacağız'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Lozenzo Simonelli, Hayri Avcı, Harun Karacan ve Savaş Özaydemir üretilen lokomotifle hatıra fotoğrafı çektirdi. 2014 ve 2015 yıllarında 20 adedi TCDD, 30 adedi dış pazarlar için olmak üzere toplam 50 adet PowerHaul lokomotif üretilmesi planlanıyor.
(GÖ-MŞ-CC-E)

14.01.2013 13:15:57 TSI

Editör: Wan Haber