İzmir'in tüm PTT şubelerinde açılacak olan 'Organ Bağışı Bilgilendirme' stantlarının ilki, İzmir PTT Başmüdürlüğü'nde hizmete girdi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile İzmir PTT Başmüdürlüğü, İzmir'deki tüm PTT şubelerinde kurulacak olan 'Organ Bağışı Bilgilendirme' stantlarının ilkini 07 Ocak Pazartesi günü İzmir PTT Başmüdürlüğü'nde açtı. Stantta vatandaşlara organ bağışı ile ilgili bilgiler verildi, organ bağışında bulunmaları konusunda çağrı yapıldı.
Türkiye'nin canlıdan canlıya organ naklinde dünyada ilk sıralarda, kadavradan nakilde ise son sıralarda yer aldığına dikkat çeken İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, "İşte bu noktada organ bağış belgesi doldurmanın önemi devreye giriyor. Organ bağışı belgesi doldurmak deyim yerindeyse; başka bir insan için yaşam biriktirmektir. Haydi, İzmir cana can kat! Gelin hep birlikte PTT'lerimizde kurulacak olan organ bağışı stantlarına gidelim ve organlarımızı bağışladığımıza dair bir belge dolduralım. Postadan hayat çıkar mı? İşte çıkıyor! En büyük hayırseverlik biz burada olmadığımızda da devam eden hayırdır" dedi.

'BEYİN ÖLÜMÜ' İLE 'BİTKİSEL HAYAT' AYNI ŞEY DEĞİL
PTT çalışanlarına yönelik eğitim programının da yer aldığı projede, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli Ege Bölge Koordinasyon Merkezi'nden Dr. Sema Öngün, PTT Başmüdürlüğü çalışanlarına organ bağışı hakkında bilgiler verdi. Organ bağışı konusunda 'beyin ölümü' ile 'bitkisel hayat'ın (koma halinin) karıştırıldığını ifade eden Dr. Öngün, "Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bitkisel hayat ise hastanın kendiliğinden solunum yapacak durumda olmasıdır. Beyin ölümü kararı; beyin cerrahi, nöroloji, kardiyoloji ve anestezi uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından verilmektedir. Ancak, beyin ölümü kararı verildikten sonra bir kişinin organları, ihtiyacı olan birine ya da birilerine nakil edilebilir" diye konuştu.
Eğitime, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Neşe Zeren Nohutçu ve İzmir PTT Başmüdürü Selahattin Ekinci de katıldı.

"DUYARLI VE DESTEK OLMALIYIZ"
Toplumsal sorunlara karşı yürütülen sosyal projelere önem verdiklerini dile getiren İzmir PTT Başmüdürü Ekinci, "İnsanlık adına, ülkemiz adına ve vatandaşlarımız adına kurumumuz bu projeye duyarsız kalamazdı. Duyarlı olmalıyız, destek olmalıyız. Sağlık Bakanlığıyla birlikte yürüttüğümüz bu projede yer almak, organ nakli için bekleyen insanlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyor" dedi.
İmzalanan protokole göre her hafta Cuma günleri İzmir'deki bir PTT şubesinde açılacak stantlarda vatandaşlara organ nakli hakkında bilgiler verilecek, organ bağışında bulunmaları konusunda çağrı yapılacak.
(HK-ERG-Y)

08.01.2013 13:37:42 TSI

Editör: Wan Haber