Almanya'nın Hamburg kentinde arka arkaya yapılan protesto gösterileri kapsamında, polisle alternatif sol gruplar arasında çıkan olayların artçı sarsıntıları devam ediyor. Polisin Altona, St. Pauli, Eimsbüttel ve Sternschanze semtlerini 'tehlikeli bölge' ilan etmesi ve bölgede sıkı güvenlik kontrolleri yapması ise gerginliği giderek artırıyor. 

Pazar günü internet üzerinden haberleşerek izinsiz gösteri yapan yüzlerce göstericinin engellenmesinin ardından Pazartesi akşamı da St. Pauli semtinde bir araya gelen polis karşıtları, bölgenin "tehlikeli" ilan edilmesini ve polisin tutumunu protesto ettiler. Hamburg İçişleri Senatörü Michael Neumann'ın, Pazartesi günü yapılan özel oturumda Hamburg polisinin olaylara karşı tavrını desteklediğini açıklaması ise yeni tartışmalara kapı açtı. Başından beri göstericilerin şiddet yanlısı olduğunu söyleyen Neumann, polisin bu durumda gereken müdahaleyi yaptığını ifade etti.

Bazı bölgelerin tehlikeli ilan edilmesine muhalefet partilerden ağır eleştiri geldi. Yeşiller Partisi'nden Antje Mölller sivillerin gereksiz yere kimlik kontrolüne tabi tutulmasını ve söz konusu semtlerde binlerce insanın özgürlüğünün kısıtlanmasını eleştirdi. Sol Parti Meclis Grubu ise polisin tek başına karar verdiği durumun yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Hür Demokrat Parti de durumun yeniden ele alınıp incelenmesini talep ederken "tehlikeli bölge" uyarısının bir an önce kaldırılması gerektiğini bildirdi.

POLİSE KARŞI SUÇ DUYURULARI
Bugüne kadar 1,1 milyon Euro'nun üzerinde zarara yol açan olaylar, 21 Aralık'ta, "Rote Flora" kültür merkezinin kapatılmasına yönelik protestolarla başlamıştı. Olaylarda polis sözcüsü 200'e yakın polisin yaralandığını açıklarken sol gruplar da 20'si ağır olmak üzere 500'e yakın sivilin yaralandığını açıklamıştı. Polis, olaylarda sadece 2 sivilin yaralandığını iddia etse de polise yönelik suç duyuruları arka arkaya gelmeye başladı. Protestoları organize edenler, polisin göstericilere yönelik coplu, biber gazlı ve tazyikli su ile agresif müdahalesini de ağır bir dille eleştirdiler.

Öte yandan polis de, protesto gösterileri başlarken polise kaldırım taşları atıldığı için gösteriye müdahale edildiğini iddia etti. Muhalefet partilerin eleştirilerine rağmen söz konusu semtler hala "tehlikeli bölge" olma özelliğini koruyor. Hafta sonu Hamburg'un belirli semtlerinde 400'den fazla insan kimlik kontrolü ve aramaya tabi tutuldu. 90 kişiye bölgeye girme yasağı getirilirken 1 kişi tutuklandı, 45 kişi de gözaltına alındı.

Editör: Wan Haber