İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 Ağustos 2012'de polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybettiği iddia edilen Emrah Barlak'ın duruşması öncesi adliye önünde toplanan sivil toplum örgütleri ve Barlak'ın yakınları polise tepki gösterdi.
İzmir Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava öncesinde grup adına açıklama yapan Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, 2007 yılında Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda (PVSK) yapılan değişikliğe dikkat çekerek, "Kanunda yapılan değişiklikten sonra polisin, kötü muamele, adam öldürme ve hatta kameraların önünde pervasızca adam öldürme ve şiddet uygulama gücü her gün artarak devam etmektedir. Türkiye'de polis şiddeti olağanlaşmıştır. Dolayısıyla polislerin, olağanlaşan şiddete tereddüt göstermeden başvurmaları sonucunda, yaşama hakkı ihlalerinde önemli artışlar meydana gelmiştir" dedi.
Polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Emrah Barlak'ın ağabeyi Mehmet Barlak da polisin yetkileri ve görevlerinin gözden geçirilmesini istedi. Barlak, kiminin evladı kiminin kardeşinin toprağa verildiğini belirterek şunları söyledi: "Emniyet teşkilatını asla suçlamıyoruz. Emniyetin içerisindeki çürük elmaların ayıklanması istiyoruz. Sıradan vatandaş bu gibi durumda ne suç alacaksa, bu cani polisin de aynı cezayı almasını istiyoruz. Silahsız insanı öldürdü ve kaç kişiyi yaraladı. Adalet istiyoruz."
Mazlum-Der ve Baran Tursun Vakfı'nın da Barlak ailesine destek verdiği davada, yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık duruşmanın görüleceği mahkeme salonuna girdi.
(OA-AH-HO-Y)

01.02.2013 12:32:12 TSI

Editör: Wan Haber