Terör örgütü PKK'nın Kars Çömçe ve Ağrı Tendürek Dağı sorumlusu 'Çem' kod adlı Vedat E.'nin yargılanmasına başlandı. Sanığın "Örgüt adına buradayım" şeklindeki Kürtçe sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Kürtçe savunma talebini Türkçe söyleyerek talep edeceksin" uyarısında bulundu.
3 Temmuz 2012 tarihinde polisin sıcak tabibinden kaçarken otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu ağır yaralı olarak ele geçirilen PKK'nın Kars Çemçe, Ağrı Tendürek Dağı sorumlusu 'Çem' kod adlı Vedat E.'nin yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede, örgüt adına yol keserek araç yakma eylemleri ile ilgili para ve değerli ziynet eşyaları gasp edilen 22 vatandaş müşteki olarak gösterildi.
Sanık PKK'lı Vedat E.'nin Kürtçe olarak "Önder Abdullah Öcalan'a yapılan 15 Şubat komplosunu kınıyoruz" şeklindeki ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Kürtçe savunma yapmaya devam edersen dışarı çıkarırım. Bana 'Ben Kürtçe savunma yapmak istiyorum' şeklinde sözlü olarak Türkçe söyleyeceksin. Kanundaki maddenin geçerliliğini yerine getiriyorum. Bizimle sohbet etmek için getirilmedin buraya, 'sanık' olarak getirildin. Burada 'Kürtçe propaganda yapılmasına müsaade etmeyiz" şeklinde uyarıda bulundu.
Mahkeme Başkanı Kahya'nın ikinci kez uyarısının ardından sanık, "Kürtçe savunma yapıyorum. Propaganda yapmıyorum. Ben örgütün elemanıyım. Örgüt adına burada bulunuyorum. Bizim yol kesmelerimizde zorbalık ve şiddet yoktur. Zorbalık ve şiddet arazi gerillalarının denetimindedir. Biz yol kesmelerde sadece halkı bilgilendiriyorduk. Benim ifadelerim baskı altında alındı" dedi.
Duruşmada Vedat E.'nin tutukluluk halinin devamına karar verildi.
PKK'nın dağ kadrosuna 2003 yılında katılarak, 2008 yılına kadar Kuzey Irak ve İran kamplarında siyasi ve silahlı eğitim gören, uzun yıllar örgüt yöneticiliği yapan ve Erzurum'un Karayazı ilçesinden Kars Çemçe Dağı'na gitmek için 3 Temmuz 2012 günü Servet K.'nın kullandığı 25 .. 312 plakalı otomobile binerek polisin sıcak takibinden kaçmak isteyen 'Çem' kod Vedat E., Karayazı Yücelik köyü mevkisinde aracın yoldan çıkarak takla atması sonucu 18 yaşından küçük 'Brüsk' kod adlı Ahmet A. ile ağır yaralı olarak yakalanmıştı. Vedat E. hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak taşımak, cebir, şiddet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli yağma' suçlarından TCK'nın 302-1 maddesi kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 40 yıla yakın hapis cezası istemi ile dava açılmıştı. Vedat E.'nin örgüt üyeleri ile birlikte 23 Haziran 2006 günü Karayazı-Tutak karayolunun 2. kilometresinde Özel Hareket Tim araçlarının geçişi sırasında yolun sol tarafında bombalı patlayıcı düzeneğini patlattığı, Karayazı Elmalı İlçe Jandarma Komutanlığı'na taciz ateşi ile birlikte 5 ayrı eyleme katıldığı belirlendi.
(AA-AA-CC-Y)

06.02.2013 14:06:22 TSI

Editör: Wan Haber