Muş Valiliği’nden yapılan açıklamada, “güvenlik güçlerinin bu patlayıcıları imha çalışması sırasında vatandaşların zarar görmemesi için konulduğu” ifade edilirken, sokağa çıkma yasağı ikinci bir duyuruya kadar sürecek.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto ilçe merkezinde PKK’lıların bir çok yere patlayıcılarla tuzaklama yaptığını, bunların imhası sırasında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince sokağa çıkma yasağı konulduğunu söyledi.

PKK’lılar Varto’yu ele mi geçirdi?
Varto’da bu sabah ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, PKK’lıların Özel İdare’ye ait iş makineleri ile bazı mahallelerde hendek kazdıkları, bir köprüyü tahrip ettikleri belirtildi.

Ellerinde uzun namlulu silah ve roketatarlarla sokaklarda dolaşan yüzleri maskeli PKK’lıların sosyal medyadaki görüntüleri, PKK’ya yakın sosyal medya hesapları tarafından Varto’nun PKK tarafından ‘ele geçirildiği’ yorumlarıyla paylaşıldı.

Gece saatlerinde de, köylerden toplanacak kişilerin ilçedeki PKK’lılara katılacağı söylentisi halk arasında yayıldı.

PKK’dan askere ‘Sokağa çıkmayın’ çağrısı
Bölgeden son gelişmeleri aktaran Dicle Haber Ajansı da ilçenin kontrolünün PKK’lıların eline geçtiğini duyurdu.

Ajans, HPG’nin dün akşam 20:30 dolaylarında ilçe merkezine girerek kontrolü sağladığını, ilçe girişinde de askerle çatışmaların devam ettiğini öne sürdü.

DİHA’nın haberine göre, HPG’liler emniyeti arayarak, kentin denetiminin kendilerine geçtiğini söyleyip, asker ve polise can güvenlikleri için ‘sokağa çıkmayın’ çağrısı da yaptı.

“Varto’da hayat felç olmuş durumda”
Varto Belediye Eşbaşkanı DBP’li Sabite Ekinci, ilçe merkezinde bir çok hendek kazıldığını, ilçeye takviye güvenlik güçlerinin geldiğini söyledi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğünü belirten Başkan Ekinci, şunları söyledi:

“Varto’da hayat felç olmuş durumda. Kimse tedirginlikten dışarı çıkamıyor. İlçenin özellikle emniyet ve askeriyenin belli noktalarında güvenlik güçleri var. Belli noktalarda yoklar. Hendeklerle birçok yol kazılmış durumda. Dün gece boyunca ilçede elektrik yoktu bugün sabahtan itibaren var.”

Akşam saatlerinde de ilçedeki endişeli bekleyişin hakim olduğu belirtildi. DHA’nın telefonla ulaştığı Sabite Ekinci, ilçedeki gerginliğin devamıyla ilgili; “Ben de ilçedeyim, dışarı çıkamıyorum” dedi. Durumun gergin olduğunu belirten Ekici, “Helikopterler uçuyor, zaman zaman silah sesleri geliyor. Aldığımız duyumlara göre polisler bazı noktalarda aramalar başlatmış. Kaymakam beyle görüşemedik. Emniyet müdürüne ulaşmaya çalışıyorum” dedi. (DHA, ZETE)

Editör: Wan Haber