Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, 11 yıldır aktarcılık yapan Enes Demir, vatandaşları bitkisel ürünleri verilen önerilere uyarak kullanmaları gerektiği konusunda uyardı.
Alaplı'da, grip, nezle, soğuk algınlığı ve öksürük gibi kış hastalıklarından korunmak isteyenler doğal ürünlerle alternatif tıp hizmeti veren aktarlara ilgi gösteriyor. İlçede 11 yıldır aktarlık yapan Enes Demir (26), kendilerine vatandaşların grip, nezle ve öksürük gibi şikayetlerle geldiklerini söyledi.
Kış aylarında vatandaşların çoğunlukla bitkisel çayları tercih ettiklerini belirten Demir, şöyle konuştu: "Kış çayları var karışık, 18 çeşit bitki var içerisinde bunları gripten koruma amaçlı gün içerisinde kullanabilirler. Bal ve pekmez öneririz, zencefil, havlıcan, zerdecal, tarçın üzüm çekirdeği, soğuk algınlığına karşı etkilidir, vücudun bağışıklığını yüksek tutmak için bu ürünleri kullanabilirler. Elimizde toz halinde bir karışım var, bunu bal ve pekmezle karıştırabilirler. İçerisinde zencefil, tarcın, havlıcan, zerdeçal ve üzüm çekirdeği var. Bu tür ürünleri sabah kalktıkları zaman bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak tüketebilirler. Gün içerisinde kesinlikle yorgunluk ve halsizliği kesinlikle hissetmezler. Vücut ağrıları olmaz. Bunun yanı sıra kuru öksürük dediğimiz sorunu olan vatandaşlarımıza yönelik zencefilli macun dediğimiz 18 çeşit bitkinin olduğu bal ve pekmezden oluşan karışımı öneriyoruz."
Şifa aramak amaçlı kendilerine gelen vatandaşları, bitkisel ürünleri bilinçli kullanmaları konularında uyardığını belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ottur zararı yoktur demesinler, aktarlara girerek aldıkları tüm ürünleri nasıl kullanacaklarını sorsunlar, çünkü ürünlerin bazen yan etkileri oluyor. Bunlara dikkat etmeliler. Güvendikleri kişilerden nasıl ve ne kadar kullanacaklarına yönelik bilgi almalarını öneriyoruz. Bazı vatandaşlarımız bize kulaktan dolma bilgilerle gelerek alışveriş yapmaya çalışıyor. Biz, onların hastalığını öğrenerek kendilerine sağlıklı ve faydası olacak ürünleri veriyoruz. Vatandaşlarımız televizyondan yazıp getiriyor. Bir gün melisa otu rahatlatıcı oluyor, bir gün ağrı kesici oluyor. Bu tür şeylere inanmasınlar, evlerinin yakınında bulunan aktara gelerek onlardan gerekli bilgileri alabilirler."
Piyasada satılan sahte ürünlere dikkat çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Piyasada internet üzerinden sahte üretimler çok, merdiven altı dediğimiz üretimler var. Vatandaşlarımızdan bu ürünleri almamalarını tavsiye ediyoruz. Kapılarının yakınında aktar varsa onlardan alsınlar. İşte görüyoruz, bir ürün veriyorlar yanında üç ürün hediye veriliyor, bu bize göre doğru değil. Vatandaşlarımız aldıkları sahte ürünlerle hiçbir fayda göremeyecekleri için, eğer kapılarının önünde aktar varsa onlara danışarak ürünleri alsınlar."
Daha önce enfarktüs geçiren Alaplı Belediyespor Basın Sözcüsü Murat Kalay, "Melisa ve oğul otunu kullandım çok faydasını gördüm, bilinçli bir şekilde kullanıldıktan sonra çok faydalarını görüyoruz, ben şu an hayatımı onlara borçluyum diyebilirim. Benim vatandaşlara tavsiyem ilaçlardan sonra yardımcı ürünleri mutlak suretle bilinçli olarak kullansınlar" diye konuştu.
(HH-HO-Y)

03.02.2013 10:23:26 TSI

Editör: Wan Haber