Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, piramit satış sistemiyle çalışan firmaları mercek altına aldı. Yapılan inceleme ve denetimlerde piramit sistemi içinde hakim, vali ve emniyet amirlerinin de bulunduğu söylenerek üyelere güven telkin edildiği belirlenirken, Bakanlık, 'nitelikli dolandırıcılık' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Son zamanlarda piramit satış sistemiyle çalışan firmalar hakkında Bakanlığa ulaşan şikayetler ve basın yayın organlarında çıkan haberler ihbar kabul edilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca ilgili firma hakkında inceleme ve denetim başlatıldı. Bakanlığın denetim elemanları tarafından yapılan inceleme ve soruşturma çalışmaları sonucunda özellikle internet ortamında organize bir şekilde Türkiye Koordinatörü ve onun altında yer alan Bağımsız Temsilciler vasıtasıyla çok sayıda vatandaştan zengin olma vaadiyle para toplandığı ve katılımcılardan 570 ila 2 bin 500 dolar arasında tahsilat yapıldığı ve toplanan paraların yurt dışındaki bankalara aktarıldığı belirlendi. Bu sistemin Türkiye'de birçok ilde örgütlendiği, İstanbul'da Bağcılar, Avcılar, Şirinevler, Mecidiyeköy, Yenibosna, Fatih, Zeytinburnu ilçe ve semtlerinde ofis evlerin faaliyet gösterdiği, sisteme üye olanlara ofiste yapılacak toplantılara katılmalarının söylendiği, toplantılara lider diye tanımlanan kişilerin katılarak sürekli sistemdeki üyelerin başarı hikayeleri anlatılarak yeni üyelerin teşvik edildiği tespit edildi. Denetimler sonucunda üyelere çok para kazanacakları yönünde telkin ve açıklamalarda bulunularak organizasyonun çok kazançlı bir sistem olduğu konusunda zihinlerinin doldurulduğu, hakim, vali, polis, emniyet amiri, müfettiş unvanına sahip kişilerin de yer aldığı söylenerek güven telkin edildiği ve yüksek kazanç fırsatının kaçırılmaması için bir an önce katılım sağlanmasının bilinçaltına işlendiği tespiti yapıldı.
Yapılan incelemede satışı yapılan ürünlerin satış değerinin çok üzerinde fahiş fiyatla satıldığı, örneğin 570 dolara satılan Amezcua Bio Disc ürününün 5 dolara ithal edildiği, yine aynı şekilde 570 dolara satılan internet konuşma paketi içerisinde sadece 5 dolarlık kredi olduğu ortaya çıktı. Satışı yapılan ürünlerin, üyelerin birçoğuna verilmediği ve ürünlerin vaat edilen özellikte olmadığı, satışı yapılan tatil paketi ile internet konuşma paketini üyelerin istedikleri zaman kullanabileceklerinin vaat edildiği, üyelerin bir süre sonra söz konusu paketleri kullanmak istediklerinde tatil ya da konuşma paketini kullanmaları halinde üyeliklerinin sona ereceği ve komisyon kazanamayacakları söylenerek üyelerin aldıkları ürünleri hiç kullanamadıkları belirlendi. Satışı yapılan ürünlerin koleksiyonel özellik taşımayıp sıradan ürün oldukları, satılan malların sadece sisteme dahil olmak için verilmesi gereken para karşılığındaki bir kılıf olarak tasarlandığı, yapılan tanıtımların bazılarında amacın ürün satışı olmadığının üyeler tarafından itiraf edildiği incelemeler sonucu ortaya çıktı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı inceleme ve denetimlerde, üyelerin sistemi inceleme ve araştırma eğiliminin etkisiz hale getirilmesi ve sağlıklı düşünme yeteneklerinin ortadan kaldırılması için özellikle herkesin kendi akraba ve arkadaş gibi yakınlarını sisteme katmaları tavsiye edilerek sistem hakkında sorgulamaların ortadan kaldırıldığı belirlendi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Sonuç olarak, bu tip satış sistemlerinin ekonominin temel dinamiği olan arz ve talep dengesi yerine, ürün arzının sadece piramit şeklinde katılım sağlayan kişilere yönelmiş olması ile ürün satışından ziyade kendi işlerini kurarak yüksek miktarlarda kazanç vaad edilen katılımcıların ancak yeni katılımcıların piramit şeklinde sisteme katılması ile bu amaca ulaşılabilmesi hususlarından dolayı, Türkiye'deki faaliyetlerinin yasalara aykırı amaç taşıyan piramit bir sistem olduğu tespit edilmiş ve ilgililer hakkında 'Nitelikli Dolandırıcılık' suçu nedeniyle hazırlanan suç duyurusu raporu ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarara uğramamaları için bu tür oluşumlardan uzak durmaları önemle duyurulur" denildi.
(PS-ZÇ-ÖZ-Y)

07.02.2013 11:54:49 TSI

Editör: Wan Haber