Bişar Ulutaş - Bölge Gazetesi

İlkel yöntemlerle yapılmaya çalışılan piknik alanlarında sayısız eksiklik göze çarpıyor. Vatandaş ise bu tür sahil bölgelerine devlet elinin değmesini istiyor.

Gevaş İlçesi'nin sahili olan nadir köylerinden biri olan ve köy halkı tarafından birçok bölgede piknik alanları oluşturulan İşkirt, özellikle yaz mevsiminde yoğun bir ilgi görüyor. Ailesi ile pikniğe gitmek isteyenler, hem bahçe özlemini gideriyor, hem de yüzme keyfini yaşıyor. Bayanların yüzeceği ayrı yerler oluşturulan piknik alanlarında ise büyük eksiklikler söz konusu.

Piknik alanlarındaki wc, mescit ve duş alma ortamlarının oldukça ilkel olduğunu söyleyen vatandaşlar, söz konusu yerlerin mutlaka düzenlenmesi gerektiğini anlattı.

"BU BÖLGELERE DEVLET ELİ DEĞMELİ"

Van ve çevre ilçelerden birçok vatandaşın yüzmek ve gezmek için tercih ettiği alanların başında gelen İşkirt'te, özellikle piknik alanlarındaki ilkellik, o bölgeye gidenler tarafından büyük dikkat çekiyor.

Piknik alanlarının mutlaka belli bir düzene oturtulması ve söz konusu alanlara gelenlerin sıkıntı yaşamamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Cemil Turan isimli vatandaş, "Bizler ailece bu hafta Gevaş'ın İşkirt Köyü'ne piknik yapmaya geldik. Burası gerçekten de doğal güzellikleri ile herkesi büyülüyor. Bahçeli piknik alanları ve hemen yanı başınızda Van Denizi. Hem ağaçlar altında oturup piknik yapabiliyorsunuz, hem de yüzerek pikniğinize renk katıyorsunuz. Ancak burada oldukça ilkel yöntemlerle piknik alanları oluşturulmuş. Her ailenin oturması için ayrı ayrı bölmeler yapılmış. Eğri-büğrü ağaçlarla ve brandalarla örülerek alanlar oluşturulmuş. Oturulan yerlerin zemini düzeltilmemiş. Yine tuvaletlerin sayısı oldukça az ve bazılarının musluğu bozulmuş. Bayanlar için ayrılan yüzme bölümleri oldukça ilkel. Üç-beş ağaç ve branda çekilerek çirkin bir bölüm yapılmış. Sahil bölümünde ise kocaman kocaman taşlar var ve bu taşlar toplatılabilir. Zaman zaman denizin belli bölgelerine ağaç parçaları ve yosunlar geliyor ve insanlar yüzemiyor. Fakat bu pislikler çoğu zaman karaya vuruyor. İşte karaya vurduğu an eğer temizletilirse, tekrar o pisliklerin denize girmesi önlenmiş olur" dedi.

"İSTENİRSE, İŞKİRT ÇO İYİ BİR TATİL BELDESİ OLUR"

Piknik alanındaki diğer eksiklikleri de sıralayan Cemil Turan, istenmesi halinde İşkirt'in çok güzel bir tatil beldesine dönüştürülebileceğini ifade etti. Turan, "İşkirt'teki piknik alanlarında bulunan mescit bölümlerinde seccadeler eksik. Birkaç seccade alınabilir. Yine el yıkama bölümlerinde musluklar arızalı. El sabunu konulmamış. Sıva sabunların 1-2 TL. Oysa burada araç başı 20-25 TL ücret alınıyor. Bu piknik alanları vatandaştan alınan paraların bir bölümü ile güzelleştirilebilir. Ama mutlaka devlet desteği şart. Batı'daki insanlar nasıl gidip şemsiyeli şenzlonglara uzanıp denizin tadını çıkarıyorsa, bizim insanımıza da bu imkanlar tanınabilir. Belediyeler bu bölgenin yollarını yapabilir. Sabah araçla geldiğimizde birkaç yerde geri geri çıkmak ve önümüzdeki araca yol vermek zorunda kaldık. Yollardan bir araç bile zor çıkıyor. Bu yollar genişletilip, asfaltlanabilir. Kısacası İşkirt çok güzel bir tatil beldesi haline gelebilir. Herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bazı vatandaşların ise piknikleri sona erdikten sonra kendi pisliğini çevrede bırakarak ayrıldığı görüldü. Söz konusu piknik alanlarının temiz tutulması gerektiğini söyleyenlerin sayısı ise oldukça fazla.

Öte yandan sebzecilik alanında son yıllarda büyük ilerleme kat eden Gevaş İlçesi'nin sebzeleri, piknik alanlarında büyük rağbet görüyor. Gevaş'ta yetişen, kavun, karpuz, fasulye, domates ve biber en fazla alıcı bulan sebzelerin başında geliyor. 

Editör: Wan Haber