Türkiye’nin dört bir yanından sipariş aldıklarını belirten il esnafı, satışlardan memnun kaldıklarını belirttiler. Otlu peynir diye tabir edilen Van peynirinin artık ülkenin değişik illerindeki kahvaltıları süslediğini ifade eden Zeki Kaya adlı peynir satıcısı, “15 yıldır bu işi yapıyorum. İşler gün geçtikçe daha da güzelleşiyor. Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara başta olmak üzere yurdun değişik illerinden siparişler alıyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor” dedi.


Peynirin kilosunun mevsime göre değiştiğini dile getiren Kaya, “İlkbahar mevsiminde peynir taze olduğu için, yani sulu olduğu için fiyatları düşüktür. Ancak ilerleyen zamanlarda peynir tuzlandığı ve bekletildiği için fiyatları artıyor. En pahalı peynir ise en az bir yıl gömülü olan peynirdir. Fiyatları 8 TL ile 12 TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.


Van peynirinin özelliğini içerisine katılan otlardan aldığını da dile getiren Kaya, “Halk tabiri ile sirmo, heliz, mende ve siyabo gibi otların katılması peynire farklı bir tat veriyor. Bu otlar ilkbahar mevsiminde köylüler tarafından dağlardan toplanılıp bize getiriliyor. Bizde bunları hem peynir içine katıyoruz. Hem de isteyen vatandaşlara ayrı ayrı satıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber