Brent ve WTI petrol fiyatları, OPEC’in petrol üretimini sabit tutma kararının ardından tahminlere göre en az yüzde 20 düzeylerinde geriledi. Uzmanlar petrol fiyatlarının daha da gerileyeceğini söyledi.

Dünyada milyonlarca kişinin takip ettiği Petrol, Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol talebi beklentisini düşürmesinin ardından varil başına 60 doların altında kayıplarını artırdı.


Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol talebi beklentisini 5 ayda 4. kez düşürmesinin ardından, varil başına 60 doların altında kayıplarını artırdı.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelileri, bu hafta genelinde yüzde 12'lik kayba yaklaşıyor. 29 ülkeye danışmanlık yapan Paris merkezli kurum, tüketimin Kasım ayındaki önceki beklentilerden daha zayıf olarak günlük 230,000 varil genişleyeceğini belirtti.

PETROL

Brent ve WTI petrol fiyatları, OPEC’in petrol üretimini sabit tutma kararının ardından en az yüzde 20 geriledi. ABD’de petrol üretimi 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek oranında gerçekleşirken, bu durum küresel arz fazlasını şiddetlendiriyor. OPEC’in üç en büyük üreticisi Suudi Arabistan, Kuveyt ve Irak bu ay Asya’ya yapılan ihracatlara yönelik fiyat indirimlerini genişletti. Söz konusu karar pazar paylarını korumak için mücadele ettikleri spekülasyonlarını artırdı.

Chicago’daki Price Futures Group kıdemli piyasa analistlerinden Phil Flynn, “Fiyat savaşı olduğu endişesinin olduğu ortada. Geri çekilme olacağına yönelik bir işaret olmaması ile petrol fiyatları düşmeye devam edecektir” dedi.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 2.04 dolar gerileyerek, New York saati ile 12:37’de varil başına 57.91 dolar oldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 41 aşağıda seyrediyor.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, 1.75 dolar kadar düşerek, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 61.93 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 44 düşüş gösterdi.

Bloomberg

Editör: Wan Haber