Brent Petrolü fiyatlardaki düşüş eğiliminin piyasa içinde daha da derinlere inmesine karşın OPEC üyelerinin tavırlarından kaynaklı düşüşüne 3. gününde de devam etti ve Son 4 yılın en düşük seviyesine yakında seyrediyor. Batı Teksas Petrolü New York'ta değer kaybetti.


Vadeli kontratlar ise Londra'da %1'e kadar düştü. Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei küresel piyasalardaki arz fazlasının Birleşik Arap Emirliklerinden kaynaklı olmadığını belirtti ve OPEC'ten kaynaklanmadığını söyledi. Dünyada en çok petrolü tüketen ABD'de yarın açıklanacak olan ham petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine katılan analistlere göre 7 Kasım'da 1.1 milyon varil artmış olması bekleniyor.

 

1415789963944.jpg


Brent petrolü, küresel arzın talepten fazla olduğu spekülasyonunun artmaya devam ettiği bir ortamda, Haziran ayındaki zirvesinden yaklaşık olarak %30 oranında düşüş yaşadı. OPEC'in üyeleri ise üretimin azaltılmasına yönelik çağrılara kulaklarını kapatarak 30 yılı aşkın süreçteki en hızlı üretim artışına doğru giden ABD ile rekabet için ABD'ye ihraç edilen petrolün fiyatlarında indirime gidiyor. Dünya petrolünün yaklaşık %40'ının pompalanmasını sağlayan büyük Şirket OPEC 27 Kasım'da Viyana'da toplanacak.


BNP Paribas SA emtia piyasaları strateji müdürü Harry Tchilingurian, "OPEC'in halen piyasadaki mevcut dengesizliği gidermesi gerekecek," dedi ve "Piyasadan günlük 1 ila 1.5 milyon varil civarinda petrolün çekilmesi, küresel dengesizliğe ilişkin algılamaları değiştirecek" şeklinde görüş bildirdi.


Vadesi Aralık ayı olan Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 85 sent kadar düşüşle 80.82 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 09:45'te 81.16 dolara tekrar yükseldi. Yarın vadesi dolacak bu kontrat dün, 81.67 dolar ile Ekim 2010'dan bu yana en düşük düzeyinde kapandı. Daha aktif kontrat olan Ocak vadeliler bugün 54 sent düşüşle 81.85 dolara indi. En yakın vadeli kontrat bu yıl yüzde 27 kaybetti.

Editör: Wan Haber