Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin, Kobanê'de IŞİD güçlerine karşı savaşmak için gönderdiği 150 kadar Peşmergenin 84'ünün gece yarısından sonra uçakla Şanlıurfa'ya gelmesinin ardından, karadan yola çıkan grup da bu sabah Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Habur'da sevgi gösterileriyle karşılanan ve sıkı güvenlik önlemleri altında İpek Yolu’nu takip eden grubun öğle saatlerinde Şanlıurfa'ya ulaşması ve uçakla gelip Suruç’ta kendilerini bekleyen grupla birleşerek Kobanê 'ye geçmesi bekleniyor.

Kobanê 'ye gitmeleri için Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi tarafından gönderilen peşmergelerin havayoluyla gelen 84 kişilik grup saat 01.10'da Şanlıurfa Havalimanı'na indi. Buradan sıkı güvenlik önlemleri altında saat 03.00'te Suruç'a ulaştı ve karayoluyla gelen grubu beklemeye başladı.

Peşmergelerin karadan yola çıkan grubu bu sabah saat 05.45 sıralarında Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Erbil'den dün öğleden sonra yola çıkan ve yaklaşık 40 araçtan oluşan konvoyda uzun menzilli top, zırhlı araçlar, kamyonlar yer aldı. Gece yarısı Irak tarafındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'na gelen peşmerge konvoyunu Türkiye tarafında Habur Sınır Kapısı önünde karşılamak için çok sayıda kişi toplandı. Polis ekipleri toplanananlara gazla saldırdı havaya ateş açtı.. Bu sırada Habur girişindeki bazı kulübelerin atılan taşlardan camları kırıldı.

Peşmerge konvoyu daha sonra Habur Sınır Kapısı'na geçerek buradaki işlemlerin ardından saat 05.45 sıralarında Türkiye'ye giriş yaptı. Habur Sınır Kapısı önünde bekleyen halk, peşmergeleri ellerinde bayraklarla sevgi gösterileriyle karşıladı. Peşmerge konvoyu polisin sıkı güvenlik önlemleri altında Şanlıurfa'ya doğru hareket etti. Konvoy, Şırnak'ın Silopi İlçesi içine girmeden henüz tamamlanmayan çevreyolu güzergahından geçiş yaptı. Peşmerge konvoyu, İpekyolu üzerinden Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin Nusaybin, Kızıltepe ilçelerinden geçerek Şanlıurfa'ya gidecek ve buradan Suruç'a geçerek hava yoluyla gelip geceden beri kendilerini bekleyen grupla birleşecek.

Peşmergelerin bugün öğle saatlerinde işlemlerin tamamlanıp Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye geçmesi bekleniyor.

PEŞMERGELER 'BIJI YEKITIYA KURDA' SLOGANIYLA KARŞILANDI

Kobanê direnişine destek vermek amacıyla gece yarısı Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Peşmergeler, sabah saatlerinde vardıkları Cizre'de binlerce kişi tarafından karşılandı.

Kobanê direnişine destek vermek amacıyla Şırnak Silopi'de buluna Habur Sınır Kapısı'ndan konvoy halinde giriş yapan Peşmergeler, sabah saatlerinde Cizre'ye ulaştı. Erken saatler olmasına rağmen yüzlerce Cizreli, Çevreyolu'na giderek Federe Kürdistan Bölge bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleriyle konvoyu geçişini beklemeye başladı. Saat 08.00'da ilçeye ulaşan Peşmerge konvoyunu Cizre halkı "Kobanê DAİŞ'e mezar olacak", "Bijî berxwedana Kobanê" ve "Bijî yekitiya Kurda" sloganlarıyla karşıladı.

Konvoydaki peşmergelerin de halkı zafer işaretleriyle selamlayıp, ellerindeki Federe Kürdistan bayraklarını salladıkları görüldü. Konvoyun ilçeden ayrılmasıyla birlikte ise polisler konvoyu karşılayan kitleye gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahaleye rağmen kitle dağılmayarak konvoyun geçişini izleyip alkış, zılgıt ve "Bijî yekitiya Kurda" sloganıyla Peşmerge konvoyunu Kobanê'ye doğru uğurladıktan sonra dağıldı.

KIZILTEPE'DE BINLER İPEK YOLU'NA AKIN ETTİ

Yollarına devam eden Peşmergeler Mardin Kızıltepe'de de halk tarafından karşılandı. Peşmergeleri karşılamak üzere tarihi İpek Yolu'na akın eden ilçe sakinleri "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atarak bekleyişe geçti. Yoldan geçen araçların da korna çalarak destek verdiği bekleyiş sırasında yüzlerce araç YPG bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri eşliğinde ilçe merkezinde konvoy yaparak dolaştı. Zaman zaman havai fişek atılan bekleyiş devam ediyor. (Evrensel)

Editör: Wan Haber