Irak’ın en tehlikeli ve her an çatışmanın yaşanabileceği yeri olarak bilindiği için sivillere kapatılan Kerkük’ün Molla Abdullah bölgesinde peşmerge güçlerine çok yakın noktada bulunan IŞİD militanları, DHA ekibi tarafından görüntülendi. DHA muhabirinin soru sormak için köprünün üstüne çağırdığı IŞİD militanı, “Arap mısın” sorusuna “Kürdüm” diye yanıt verdi.

Haziran ayında Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul’u ele geçirdikten sonra ülkenin orta kesimlerine doğru ilerleyen IŞİD mitilanları Kerkük’ün çevresindeki çok sayıda bölgeyi de ele geçirdi. Kerkük’ün stratejik konumda bulunan Hawice Bölgesi’nde bazı bölgeleri kontrol eden IŞİD ile peşmerge güçleri arasında Dukan Çayı üzerindeki köprüler bulunuyor. Kerkük’ün Hawice İlçesi’ne bağlı Molla Abdullah bölgesindeki iki köprüde de peşmerge ve IŞİD mevzileri birbirlerine yaklaşık 50 metre uzaklıkta.


Dukan Çayı’nın iki yakasında onlarca Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kullandığı Kürt bayrağı ve IŞİD bayrağı karşılıklı dalgalanırken, iki tarafta da yüksek güvenlikli mevziler hazırlandığı dikkat çekiyor. Bir yanında IŞİD, diğer yanında Kürt bayrağı dalgalanan köprünün ortasına peşmerge güçleri tarafından güvenlik nedeniyle dikenli tel çekildi. Peşmerge güçlerinin özellikle bu noktada alarm durumunda bulunuyor.

IŞİD üyeleri Dukan Çayı’nın kenarında bulunan bir barakada kalıyor. Molla Abdullah nahiyesinin her tarafında siyah bayraklar asılı. IŞİD militanları köprü üzerinde ve su kenarında bulunan mevzilerde nöbet tutuyor. DHA ekibinin mevzide nöbetteyken görüntülediği IŞİD militanı kamerayı görünce şapkasını taktı. Zaman zaman mevzinin üstüne çıkan IŞİD militanı elindeki dürbünle çevreyi gözetledi. Kamerayı gören başka bir IŞİD mensubununmevziye geldiği sırada, nöbet tutan diğer terörist elindeki IŞİD bayrağını havaya kaldırıp dalgalandırdı. Mevzide bulunan IŞİD militanları uzun süre kameraya gülerek bakarak kendi aralarında konuştu.

Peşmerge mevzisinde bulunan DHA muhabirinin seslendiği IŞİD mensubu önce “Arapça konuş” diye yanıt verdi. Mevzide bayrağı tutan IŞİD’li, “Arap mısın?” sorusuna, “Hayır Kürdüm” diye karşılık verdi. DHA muhabirinin konuşmak için köprünün ortasına çağırdığı IŞİD mensubu son olarak, “Dikkatli misiniz?” dedi. IŞİD militanı daha sonra mevzinin altında bulunan arkadaşının uyarısı ile konuşmayı sona erdirdi. IŞİD militanları bir süre sonra mevzilerin içine çekildi.

BİNBAŞI LOKMAN YUSUF: UÇAK SESİ DUYUNCA KAÇIYORLAR
Peşmerge güçlerinin komutanı Binbaşı Lokman Yusuf, “Burası en yakın mevzi. 3 ay önce Irak ordusu burayı terk ettiğinde biz küçük bir kuvvet olarak geldik. Geldiğimiz zaman teröristlerin güçlü olduklarını görüyorduk .Ancak şu anda mevzilerimiz çok güçlü, peşmergenin maneviyatı çok güçlü, silah ve teçhizatımız da çok iyi durumda” dedi. IŞİD’in çok kötü durumda loduğunu söyleyen Lokman Yusuf, şöyle devam etti:

“ABD ve koalisyon uçakları bombardıman için geldikleri zaman nereye kaçacaklarını bilmiyor. Uçaklar geldiği zaman evlerinden alttaki tünele saklanıyorlar. Artık traktör ve sivil araçlarla geziyorlar. Eskiden doçkalı araçlar, Hummer ve konvoylarla geziyorlardı. Şimdi bir araç bile göremiyoruz. Sadece gazeteci veya misafirler geldiği zaman mevzilerden çıkıp kendilerini gösteriyorlar. Ancak peşmerge varken çıkmıyorlar. Kaç gündür buradayım toplu olarak onları görmedim. Bugün de siz geldiğiniz için kendilerini gösteriyorlar. Orada olduklarını ispat etmek için bayraklarını kaldırıyorlar. Uçak sesi geldiğinde veya onlara saldıracağımızı anladıkları anda kaçıyorlar, kimse kalmıyor. Burası yani iki köprünün arası Molla Abdullah Nahiyesi’dir. Burada çok güçlü oldukları bilgisi yalandır. Buradan aşağıdaki köprüye kadar 18 kişiden fazla olmadıklarını biliyoruz. Ancak bölgeyi patlayıcı ve bombalarla döşemişler. Hiç güçleri kalmadı. Bize mukavemet edemezler.”

Peşmergenin verdiği bilgiye göre, bombardıman sırasında teröristler barındıkları barakadan suyun geçtiği kanalın altına yaptıkları tünele saklanıyorlar. Tünelin peşmergelerin bulunduğu taraftaki ucu, dikenli tel ve toprak dökülerek kapatılmış.

PEŞMERGENİN PARMAĞI TETİKTE
IŞİD güçlerine en yakın mevzide bulunan peşmerge güçleri ise sürekli alarm durumunda bekliyor. Mevzilerde her zaman ateş etmeye hazır halde bekleyen peşmerge güçleri, bu bölge için özel güvenlik kuralları da uyguluyor. IŞİD’in istihbarat elde etmemesi için mevzilerin görüntülenmesi yasaklanmış. Bölgeye çok sayıda ağır silah sevkiyatı yapılıyor. IŞİD’in gövde gösterisi yapmak için çok sayıda bayrak diktiği bölgede, sivil halk ortada görünmüyor. 

1-134.jpg

3-148.jpg

Editör: Wan Haber