Kuzey Irak'ta Musul harekatına katılan Peşmerge güçleri, kentin kuzeydoğusundaki Başika kasabasını IŞİD'den geri aldıklarını duyurdu.

Bir Amerikalı yetkiliye göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ABD Savunma Bakanı Ash Carter'a "Başika'yı IŞİD'den kurtardıklarını" söyledi.

Başika kasabası yakınlarında Türk askerlerinin eğitim verdiği kamp da bulunuyor.

Reuters ajansına göre, Kürt güçleri, bölgedeki gazetecilere, Başika'ya girdiklerini söylediler. Musul'a 12 kilometre mesafedeki kasabaya gazeteciler giremiyordu.

Ajans, Başika'nın alındığını doğrulanması halinde, Musul yolunda bir engelin daha kalkmış olacağına dikkat çekti. Reuters, Peşmerge güçlerinin zırhlı araçlar ve tanklarla ilerlediğini aktardı.

IŞİD RUTBA’YA SALDIRDI 

Bu arada, IŞİD'in Batı'daki Anbar vilayetine bağlı Rutba kasabasına büyük bir saldırı başlattığı haber veriliyor. Rutba Belediye Başkanı militanların kasabaya üç koldan "çok şiddetli" saldırdığını söyledi.

Gözlemciler, IŞİD'in bu saldırıyla, Irak ordusunun dikkatini Musul'dan uzaklaştırmaya çalıştığını vurguluyor.

Orta Doğu uzmanı Sebastian Usher, IŞİD'in Rutba'ya saldırısının Musul operasyonuna fazla olmamasına rağmen, bu durumun IŞİD'in Irak için hala ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini gösterdiğini belirtiyor.

IŞİD, Cuma günü Musul'un 170 kilometre güneydoğusundaki Kerkük'e saldırmıştı.

Saldırıda en az 46 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentte, aralıklarla çatışmaların sürdüğü haber veriliyor.

(Kaynak: BBC)

Editör: Wan Haber