Irak Kürdistanı Peşmerge Bakanlığı, 2 Ağustos’ta IŞİD tarafından işgal edilen Şengal kasabasını geri almak için operasyon başlattığını açıkladı.

 


Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yawer, Zumar ilçesinden Şengal’e doğru 3 koldan operasyon başlattıklarını açıkladı. Zumar’dan ilerleyen güçlerin Zumar ve Rabia üçgenindeki İwnat ve Şilu kontrol noktalarını Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) aldığı bildiriliyor.

 


Yawer sabah erken saatlerde başlayan operasyona Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve koalisyon güçlerinin de hava desteği ile katıldığını belirtti.

 


Bölgedeki kaynaklara göre Peşmerge güçleri Zumar ve Rabia üçgenindeki İwnat ve Şilu kontrol noktalarını IŞİD’den geri aldı.

 


Basnews’e konuşan Peşmerge komutanı Mehma Xelil ise Şengal’den önce Sununi nahiyesini ve bir kaç stratejik noktayı hedeflediklerini, bu bölgeleri ele geçirdikten sonra Şengal’i kurtarma planının devreye gireceğini söyledi.

 

 


IŞİD’in ‘Şengal valisinin operasyonda öldürüldüğünü duyuran Mehma Xelil, diğer sorumlularının da direniş göstermeden kaçtığını ve birçok IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

 


IŞİD’in katliamlarından kaçan çok sayıda Ezidi, ağustos ayında Şengal Dağı’na sığınmıştı.
Ezidilerin bir kısmı halen Şengal Dağı’nda zor koşullarda yaşıyor. (imctv)

Editör: Wan Haber