Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimine bağlı Peşmerge güçlerinin sözcüsü Cabbar Yaver, Suriye sınır kapısının Kürt tarafınca kapatılmadığını söyledi.
Geçtiğimiz hafta Erbil'de, Suriyeli Kürtler'in sınır kapısının açılması için yürüyüş yapmasının ardından bugün bir basın toplantısı düzenleyen Yaver, "Suriye sınır kapısı ve Suriye hükümetinin uyguladığı ambargo, tümüyle Suriye ile Irak merkezi hükümetinin uyguladığı bir ambargodur" dedi.
Yaver, "Biz yerel hükümet olarak, hem Suriye hükümetine hem de Irak merkezi hükümetine Suriye sınır kapısının açılması için yerel hükümetimizin Başkanı Sayın Mesut Barzani ve yerel hükümetin Başbakanı Neçirvan Barzani nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk. Ancak Irak ve Suriye hükümetleri bu kapıların açılmasına yanaşmadı" şeklinde konuştu.
Sözcü Yaver, "Irak ve bölgemizin Suriye ile 600 kilometre sınırı bulunuyor. Bunun 27 kilometresi tartışmalı bölgeler içerisinde. Ancak 27 kilometrelik sınırda bizim hiç bir resmi giriş çıkış veya ticari anlamda yetkimiz yok" ifadelerini kullandı.
Yaver, "Sınırda bulunan tartışmalı kentlerimizin sınır kapılarında, diğer sınır kapıları gibi örneğin Türkiye'nin Silopi ve İbrahim Halil kapısı, İran'ın Hacı Ömeran kapıları gibi resmi çalışma, giriş çıkış yapma gibi resmiyeti bulunmamaktadır. Yerel hükümetten kaynaklanan bir promlem değil, tamamıyla Suriye ve Irak merkezi hükümetin izin vermemelerinden kaynaklanan bir durum sözkonusu" dedi.
Yaver, "Faşhabur kendi ile Suriye arasında sadece bir dere bulunmaktadır. Biz buraya köprü yapmak istediK. Ancak her iki ülke hükümeti bunu kabul etmedi. Merkezi hükümet yabancı ülkelerle ticaret yapılıyor diye bu sınır kapılarını engelemeye çalıştı. Şimdi biz bu bölgelerde resmi anlamda çalışma başlatmıştık ancak merkezi Irak hükümeti bu bölgede çalışmalarımıza engel olabilmek, buralara Irak askerlerini yerleştirdi. Biz de bu yüzden, Peşmerge güçlerimizi Zommar ve Şığan bölgelerine yerleştirdik. Sorun böylece büyümüş oldu. Meselenin çözümü konusunda merkezi hükümet ile toplantılar yaptık. Askeri güçlerin durmunu konuştuk. Suriye'deki Kürtlerin bu sınır kapılarında yararlanması konusunu görüştük" dedi.
Yaver konuşmasına şöyle devam etti:
"SURİYE'DEN GELEN 58 BİN KİŞİYİ AĞIRLIYORUZ"
"Bu kapıların hem ticari, hem turistik amaçlı açılmasını görüştük. Hem Suriyeli Kürtlerin hem de federal Kürt bölgesinin halkının birbiriyle ticaret yapma olanağını geliştirmek için bu görüşmeleri yaptık. Suriye'den bölgemize şimdiye kadar 58 bin kişi geldi. Bunları Dommiz kasabasındaki kampta barındırıyoruz. Bizim yerel hükümetimiz Suriye'den gelebilecek mülteciler için Süleymaniye kentimizde kendilerine kamp kurduk. Ancak bu sınır kapıları kapalı olduğından Suriyeli kardeşlerimiz gelemiyorlar. Başka önerilerde de bulunduk. Sınırda bulunan 700 metrelik tampon bir bölge var.
Suriyeli mültecileri, savaş bitine kadar burada barındıralım dedik. Ancak henüz merkezi hükümet bu konuda bir karar varmış değil. Dünyada Amerika, Rusya gibi uzun sınırları olan bu ülkeler bile sınır kapılarını çok amaçlı açmaz. Bunun için bir uygulama olmaz. Şimdi Türkiye ile sınırımız var, İran ile sınırımız var. Bunlar resmi olarak hem ticari hem turistik amaçlı açık."
Yerel hükümet olarak Suriye sınırındaki sınır kapılarını meşru yollardan açmak istediklerini belirterek, bunun için merkezi hükümetin onayına ihtiyaç duyduklarını söyleyen Yaver, "Bu kapıları gayri resmi olarak açmak istemiyoruz. Irak merkezi hükümeti müsaade ederse, biz alt yapıyı ve gümrük kapısını inşa ederiz" dedi.
"PAZAR GÜNÜ MESUT BARZANİ, MALİKİ İLE GÖRÜŞECEK"
Yaver ayrıca, "Merkezi hükümetle gerginliğimiz bu yüzdendir. Sizin de bildiğiniz gibi Kuzey Irak bölgesi bir devlet değildir. Bu yüzden hem karadan hem havadan tüm resmi giriş çıkışlar, merkezi Irak hükümetinin kararı ve bilgisi dahilinde yapılmaktadır. Sayın Mesut Barzani ile birlikte Irak Başbakanı Sayın Maliki ile görüşmek için Pazar günü Bağdat'a gidiyoruz" dedi.
(ÖK-ÖK-D)

09.01.2013 14:53:25 TSI

Editör: Wan Haber