Torbalı Belediyesi'nce düzenlenen Deve Güreşleri Festivali'nin 9.'su Özbey Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Oldukça coşkulu geçen güreşlerde, 160 pehlivan deve er meydanına çıktı. Büyük bir çekişmeye sahne olan güreşlerde çok sayıda çatal kapanı oldu. Güreşlere katılan bütün deve sahiplerine halı hediye edildi. Dereceye giren develere de kupaları verildi.
Organizasyonun son derece başarılı olduğunu dile getiren deve güreşleri orta hakemi Mehmet Yavaş, "Özellikle Torbalı önemli organizasyonlara imza atıyor. Önümüzdeki seneyi şimdiden iple çekiyoruz. Deve güreşleri festivali ile bizleri bir araya toplayan ve bu önemli geleneği sürdüren başta Belediye Başkanımız İsmail Uygur olmak üzere Deve Güreşleri Komisyon Başkanı Mehmet Kurt ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Bu yıl 9.'su düzenlenen deve güreşleri, Torbalı Belediyesi Bando Takımı ve Mehter Yürüyüşü ile başladı. Bando ve Mehter Takımı, seslendirdiği parçalarla vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Güreş meydanında Halk Dansları Topluluğu da sahne aldı. Ege Bölgesi'ne ait oyunlarla vatandaşlarımızın karşısına çıkan, tamamı Torbalılı gençlerden oluşan Halk Dansları Topluluğu yoğun alkış aldı. Halk Dansları Topluluğu ekip sorumlusu Yrd. Doç. Dr Mahmut Karagenç, gösterilen ilgiye teşekkür etti. Halk dansları hocalarından Nihat Gerçer de Torbalı'ya ait iki parmak zeybeği oynadı.

40 BİN KİŞİ İZLEDİ
Vatandaşlar, 9. Deve Güreşleri'nde Özbey Stadyumu'nu tıka basa doldurdular. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği güreşleri, çevre il ve ilçelerden gelenlerle birlikte yaklaşık 40 bin kişi izledi. Güzel havanın da tadını çıkartan vatandaşlar, aileleri ile birlikte piknik yapıp eğlendiler. Festival, Torbalı Belediyesi'nin internet sitesinden de canlı olarak yayınladı. Güreş buyunca canlı yayını yaklaşık 7 bin kişi izledi. Üst üste çatal kapanları gerçekleşen deve güreşleri, ulusal anlamda da büyük bir başarıya imza atmış oldu. Bu sene yapılan deve güreşleri içinde en büyük ilginin Torbalı güreşlerine olduğu belirtildi.
Belediye Başkanı İsmail Uygur, "Dokuz yıl önce göreve gelince Deve Güreşleri geleneğini ilçemizde yaşatmaya başladık. Her geçen gün katılımcı sayısı artan ve vatandaşlarımızdan yoğun ilgi gören bir festival haline geldi. Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak ulusal anlamda onur verici. Biz bir ateş yaktık, bu ateş her geçen yıl daha da büyüyor. Yüz yıllardır gelenek haline gelmiş olan bu etkinliği "Geleneklerimize Sahip Çıkıyoruz" sloganıyla ilçemizde çok seneler devam ettirmek istiyoruz. Vatandaşlarımıza göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz bütün organizasyonlarda bizleri yalnız bırakmadılar " dedi.

IRAKLI TELEVİZYONCU BELGESEL ÇEKİMİ YAPTI
Irak'ta yayın yapan El-Reşit Televizyonu Genel Müdürü Cevdet Asaflı, Torbalı Deve Güreşleri'ni kameraya çekti. Torbalı hakkında belgesel yayınlamak istediğini söyleyen Asaflı, "Bizler Irak'ta Torbalı gibi bir şehir hayal ediyoruz. Gelenek ve görenekleriyle, yaşamıyla Torbalı kendimize örnek aldığımız bir kent. Deve Güreşlerini de belgesel yapıp, kendi halkıma izlettirmek istiyorum" şeklinde konuştu.
(CZ-ERG-Y)

04.02.2013 12:34:14 TSI

Editör: Wan Haber