Türkiye'yi 3 gündür etkisi altına alan kar yağışı sebze fiyatlarını yüzde 150'ye varan oranlarda artırdı. Soğuk hava dolayısıyla sebzelerin tezgahta donduğunu belirten Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, "Kar kalktıktan sonra tavan yapan fiyatlar azalır" dedi.
Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı pazarı da vurdu. TÜSPAF, yoğun kar yağışı dolayısıyla tarladaki sebzelerin donduğunu açıkladı. Ege bölgesi şehirleri hariç tüm illerde sebze fiyatlarının yüzde 150'ye varan oranlarda arttığını belirten TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, Antalya bölgesindeki seralardan alınan ürünlerin de sevkiyatının zor yapıldığını ifade etti. Tüm Türkiye'nin kar altında olduğunu hatırlatan Çakman, "Tüm bölgedeki fiyatlar Ege bölgesi hariç, her yerde tavan yaptı. Dolayısıyla daha doğuya gittiğimizde büyük bir artış söz konusu. Oradaki ürünler sevkiyat halinde yolda donuyor. Bu şartlarda da insanlar mal alıp götürmüyor. Herkes deposundaki erzak deposunda kışı geçirecek" dedi.

TEZGAHTAKİ ÜRÜNLER BİLE DONDU
Karın kalkmasını beklediklerini belirten Çakman, tezgahtaki ürünlerin bile donduğunu ifade etti. Çakman, "Antalya'da seradaki ürünler normal şartlarda çıkıyor. Fakat nakliyat kamyonların sıkıntısı var. İnşallah iki üç gün içinde kar kalkar ve işlerimiz düzene girer. Bu şartlarda altında ürünlerin hasadı da çok zor. Bu ürünlerin sevkiyatı çok zor. Tüketici ile iletişim zorlandı. İnşallah en kısa zamanda bu sorun çözülür" diye konuştu.

"MÜŞTERİ GELMİYOR"
Tavan yapan fiyatların en kısa zamanda düşmesini beklediklerini dile getiren Çakman, "Ama her yıl böyle olur. Ispanak, pırasa, karnabahar gibi tarım ürünlerinin bu havada çok zor toplanıyor. Sera ürünleri ise hasat edilmesine rağmen şehirler arasında sevkiyatı zor olduğu için tercih edilmiyor. Zaten pazarlar boş. Müşteri de soğuk havadan dolayı pazarlarımıza gelmiyor" ifadelerini kullandı.
Çakman, Bursa Tuz Pazarı'nda kilosu 1 TL olan pırasanın 2 TL, ıspanağın 2,5 TL, karnıbaharın 2,5 TL, havuçun 1,5 TL, brokolinin 2,5 TL, turpun 2 TL'ye satıldığını söyledi.
(YS-İHS)

09.01.2013 11:41:44 TSI

Editör: Wan Haber