Bursa Seyyar Pazarcılar Odası üyeleri, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik'ten pazarlarda yumurta satışının önlenmesi yönündeki düzenlemenin kademeli uygulanmasını istedi.
BESOB Başkanı Arif Tak'ın ev sahipliğinde BESOB Merkezi binasında pazarlarda yumurta satışı ile ilgili yönetmelik ele alındı. Toplantıya TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür, Bursa Sebze Meyveciler Odası Başkanı İbrahim Keskin ve pazarlarda yumurta satan esnafların bir bölümü katıldı.
BESOB Başkanı Arif Tak yeni uygulamanın pazarlarda bu iş ile geçinenlere zarar verdiğini belirterek, "Esnaf ve sanatkârlarımız kanunlara saygılıdır. Uygulama halkımızın sağlını korumak için alındı. Fakat yıllardır devam eden bir süreç var. Bıçakla keser gibi yeni bir uygulama başlatmak bu işle geçinenleri mağdur eder" diye konuştu.
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Bülent Gür'de Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında yumurtaların sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabileceğine ilişkin uygulamaya pazar yerlerinde bu iş ile geçinen esnaflara büyük zarar verdiğini söyledi.
"ÇÖZÜM BULACAĞIMIZA İNANIYORUM"
AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ise, 'Yumurta Kodeksi'nin 2008 yılında çıktığını söyledi. Ruhsatların yenilenmesi ile ilgili yönetmeliğin ise, 2011 yılında çıktığını ve 2012 sonuna kadar da süre verildiğini belirten Milletvekili Matlı, "Denetimler yeni başladı. Bizim amacımız halkımızın güvenli gıda tüketmesini sağlamaktır. Elbette bu işten geçinenlerin anlattıkları da önemlidir. Aktardığınız sorunları Bakanlığa ileteceğim ve bir çözüm bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Çıkarılan yönetmeliğin ertelenmesini ve AB ülkelerindeki satış şartlarının çok iyi araştırılarak buna göre düzenleme yapılmasını isteyen pazarcılar ise, "Bizimde sabit müşterilerimiz var. Onlara sehven kötü mal verdiğimizde hemen geri dönüp uyarıyorlar. Biz bu işi yıllardır yapıyoruz ve güvene dayalı olarak yıllardır sadık müşteriler edindik" ifadelerini kullandılar.
(MA-

04.02.2013 11:09:41 TSI

Editör: Wan Haber