Şirinyer'deki Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'nda düzenlenen törenle faaliyete geçen NATO Müttefik Kara Komutanlığı'nda görevini teslim alan ABD Kara Kuvvetlerinden Korgeneral Frederick Ben Hodges, basın mesuplarının sorularını yanıtladı. Hodges, özellikle son günlerde merakla beklenen patriot füzelerin savunma amaçlı olduğunu yineleyerek Türkiye'de incelemelerde bulunan NATO heyetinin önümüzdeki günlerde bir rapor hazırlayacağını ve söz konusu rapor sonrasında da füzelerin akıbetinin belirleneceğini söyledi. Hodges; "Suriye'ye yapılacak olası bir kara harekatında komutanlığın rolü" hakkındaki soruya şöyle cevap verdi:
"Böyle olası bir durumda, NATO Kara Komutanlığı, NATO kara kuvvetlerinin komutasını yürütür. Komuta ve kontrolünü yürütür. Belli bir seviyede de sorumluluk bölgesine paralel olarak komuta ve kontrol idaresi ile yönetimi sağlar"
Türkiye Suriye sınırına patriot füzelerinin yerleştirilmesine yönelik çalışmalara değinen Hodges, şöyle konuştu: "Türk hükümeti NATO'dan sivil halkı korumaya yönelik patriot füzelerini istedi. Bu isteğe NATO kısa sürede cevap verdi. Türkiye'nin Güneydoğusuna, Alman, Hollanda ve ABD'li uzman personelden oluşan bir heyet gönderildi. Bu heyet yerinde tespit yapıyor. Önümüzdeki günlerde bu heyet, bir rapor hazırlayacak ve NATO'ya sunacak. Tabi bu rapor, NATO'nun patriot füzelerini yerleştirip yerleştirmeyeceğini ve kaç tane olacağını belirleyecek.Eğer NATO füzelerin yerleştirmesine karar verdiği taktirde bu füzeler Türk halkını ve tesislerini koruma amaçlı olacak. Bu füzeler savunmaya yöneliktir."
Hodges, ayrıca NATO ile Türkiye arasındaki güven ilişkisine değinerek şöyle konuştu: "Törende Stavridis'in konuşmasını dinlediniz. Konuşmasında özellikle Türkiye'nin NATO için arz ettiği önemi vurguladı. Türkiye'nin gerek coğrafi konumu, NATO'nun ikinci büyük silahlı kuvvetlerine sahip olmasının NATO için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. NATO'nun her zaman Türkiye'ye güvendiğini, Türkiye'nin de NATO'ya güvendiğini, arada her zaman bir güven ilişkisi içinde bulunduğunu ve muhafaza edildiğini söyledi. Karargahın geleceğinden çok mutluyum. Askeri personelimizin görevlerini en iyi şekilde korunmalarını da sağlamak için gerekenleri yapacağız."
(AH-HO-Y)

30.11.2012 13:29:39 TSI

Editör: Wan Haber