Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Dürümlü Mezrası'nda PKK'lıların 15 ton bomba yüklediği kamyonda meydana gelen 4 kişinin öldüğü 12 kişinin kaybolduğu ve 23 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor.

Olay gecesi Tanışık Mezrası'na 1 kilometre mesafede bulunan evinde bulunan Seyithan Yakar, kapısını çalan PKK'lıların kamyonun bir süre burada kalmasını ve daha sonra gelip alacaklarını söylediğini belirtti. Yakar'ın "Siz kimsiniz, bu kamyonda ne var, burda ne işi var?" diye sorması üzerine PKK'lılar, "Biz PKK'lıyız. Bu kamyonu ambarda saklayacağız" diye karşılık verdi.

Seyithan Yakar'ın buna izin vermeyeceğini söylemesi üzerine PKK'lılar Kalaşnikof silahlarını göstererek Yakar'ı vurma tehdidinde bulundu. Seyithan Yakar ve ile eşinin kamyonun evlerinin önünden götürülmesi için sürekli diretmeleri üzerine PKK'lılar ile aralarında tartışma çıktı. Yakar'ı tehdit eden PKK'lılar daha sonra kamyona binerek oradan uzaklaştı. Bu sırada Seyithan Yakar'ın eşi Diyarbakır'da bulunan kayınbiraderi Şefik Yakar'ı arayarak durumu iletmesi üzerine Şefik Yakar kardeşi Seyithan'ı aradı. Kardeşi Seyithan'a telefonla ulaşamayan Şefik Yakar bu kez Tanışık Köyü'nde bir yakınlarının yasında bulunan diğer kardeşleri ve akrabalarını arayarak Seyithan Yakar'ın evinde silahlı kişiler bulunduğunu ve yardıma gitmelerini istedi.

Tanışık Mezrası'nda yas evinde bulunan ve hepsi akraba olan 20-25 kişi araçlarla Seyithan Yakar'ın evine gitti ve durumu öğrendikten sonra PKK'lıların bulunduğu bomba yüklü kamyonu takibe aldı. Dürümlü Mezrası yakınlarında köylüler kamyona yaklaştıkları sırada ise kamyonun büyük bir gürültüyle infilak etmesi üzerine Ramazan Yakar, Ahmet Yaman, Mustafa yakar ve kimliği tespit edilemeyen bir kişi daha yaşamını yitirirken, 23 kişi ise yaralandı.

Olay yerinde yapılan incelemelerde ölenlerin parçaları yaklaşık 2 kilometrelik bir alana dağıldı. Patlamanın yaşandığı bölgede ise yaklaşık 30 metre çapında, 5 metre derinliğinde çukur oluşurken, yapılan araştırmada bomba yüklü kamyonun Bingöl'ün Genç İlçesi Döşekkaya Köyü kırsalında yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu, 9 Mayıs günü buradan gasp edildiği belirlendi.

YAKAR'IN KARŞI ÇIKMASI PLANINI BOZDU

Yetkililer, Dürümlü Mezrası'nda infilak ettirilen bombalı aracın içerisine yüklenen 15 ton patlayıcıyla kentte büyük sansasyonel bir eylemin yapılacağını belirterek, 2 kişi oldukları belirlenen örgüt mensuplarından birinin kaçtığını değerlendiriyor. Diğer örgüt mensubunun olay yerinde öldüğü düşünülürken kesin sonucun yapılacak DNA testleriyle ortaya çıkacağı belirtildi. Bombalı aracın Seyithan Yakar'ın evinin önünde beklettikten sonra eylemin yapılacağı adrese götürmeyi planlayan PKK'lıların planının Yakar'ın karşı çıkmasıyla değişerek olay yerinden kaçmaya çalıştıkları tespit edildi.

Diyarbakır'da şiddetli patlama köylüler olan biteni anlattı galerisi resim 14

PATLAMADA KAYBOLANLAR

Diyarbakır kent merkezi ile çevre ilçelerden de duyulan patlamadan sonra Tanışık Mezrası Muhtarı Bayram Yaman'ın, olay yerine araçlarla giden Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Temur Yakar, Mehmet Yaman, Tahir Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman, Emrullah Yeşil'in kaybolduğunu söylemesi üzerine valilik tarafından kendilerinden haber alınamayanlarla ilgili tahkikat başlatıldı.

BAŞKA YERDE PATLATILSA 200 KİŞİ ÖLEBİLİRDİ

Tanışık Mezrası'nda kurulan taziyede olayla ilgili bilgi veren Seyithan Yakar'ın ağabeyi Şefik Yakar, "Hiç kimseyle herhangi bir husumetimiz yok. Bu olayı nasıl anlatayım ben de şaşırdım. Aracı kardeşim Seyithan'ın evinde 'ambara koyacağız' demişler. Kardeşim bunu kabul etmediği için tartışmışlar. Silahlı kişilerden biri silahı Seyithan'ın göğsüne dayamış. Seyithan'ın karşı çıkması ve 'silahımı getirin' demesi üzerine bu kişiler kamyona binip orayı terk etmiş. Seyithan da yeğenleri ve dayılarını çağırıyor. Bu sırada eşi ise beni arayarak durumu iletti. Bende köydeki diğer kardeşlerim ve akrabalarını arayıp durumu ilettim. Araç başka bir yerde patlatılacaktı ama burda patlatıldı. Başka yerde patlatılsaydı belki 200 kişi ölebilirdi." dedi.

Diyarbakır'da şiddetli patlama köylüler olan biteni anlattı galerisi resim 16

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEMEYENLERLE İLGİLİ DNA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Taziye evinden ayrıldıktan sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Aksoy, kimlikleri tespit edilemeyen vatandaşlarla ilgili DNA çalışmaları yapıldığını belirterek, "Örnekler alındı ve dün gece itibariyle Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Onların kimlik tespitleri yapıldıktan sonra cenazeleri ailelerine teslim edeceğiz. Ve definleri sağlanacak. Ben tekrar yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralıların önemli bir kısmının tedavileri yapıldı ve hastaneden taburcu edildi. Bu tür olayları tekrar yaşamamak temennisini ifade etmek istiyorum. Kriminal incelemeler devam ediyor. Ama oldukça güçlü bir patlayıcı olduğunu biliyoruz. Uzman arkadaşlarımızın bize verdiği bilgiler bu yönde. Çok şiddetli bir patlama zaten oradaki çukurdan da anlaşılıyor. Köylülerimiz büyük bir duyarlılık göstermişler. Şüpheli olan bu kamyonu oraya kadar takip etmişler. Köylülerimizi bu hasassiyetleri nedeniyle bütün bu vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Terör konusunda Diyarbakır halkı bellirli bir hasasiyeti öne çıkardı. Sur'da yapılan operasyonlar sırasında da Diyarbakırlılar teröre destek vermedi. Ben bu vesileyle de Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. özellikle bu köyde vatandaşlarımızın duyarlı bir şekilde buna davranış ortaya koyması takdire şayandır" diye konuştu. Diyarbakır Valisi ve beraberindekiler daha sonra patlamanın yaşandığı yerde incelemelerde bulundu. (SadeceHaber)

Diyarbakır'da şiddetli patlama köylüler olan biteni anlattı galerisi resim 26

Editör: Wan Haber