Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde el yapımı zaman ayarlı bombanın araç içerisinde patlaması olayının zanlısı, patlamadan sonra yaralı olarak polise giderek teslim olduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde geçtiğimiz 10 Şubat 2012 günü meydana gelen ve el yapımı zaman ayarlı bombanın araç içerisinde patlaması olayının zanlısı olarak yargılanan Doğan Salman hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Silahlı Terör Örgütü Üyesi Olmak', "Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurmak" suçlarından 10 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmada olayın halen etkisinden kurtulamadığını ifade eden Doğan Salman, "Patlama olayı öncesi kardeşim Erhan'ın elindeki poşet içerisinde patlayıcı olup olmadığını bilmiyordum. İş yerinde masanın üzerinde iki adet dolu torpil görünce kardeşime sinirlenerek tepki gösterdim. Bu patlamadan hemen sonra, bu şiddetli patlamanın etkisiyle kulaklarımda aşırı etkilenen duyma bozukluğu hissettim. Olayın şoku ile aracı kullanabilecek durumda değildim. Olayın şoku ile telefonda ne konuştuğumu hatırlamıyorum. Bana kardeşimin yaralı olduğu söylendi. Bu olaydan kesinlikle bilgim yoktur. Aynı otomobil içerisinde olduğumuz halde kardeşim Erhan'ın sağ elinde tuttuğu poşet içerisinde patlayıcı madde olduğunu bilmiyordum. Aniden infilak etti. Ben de hafif yaralandım" dedi.
Sanık Avukatı Mustafa Konyar ise yaptığı savunmada, "Mahkemeniz huzurunda samimi söylüyorum. Müvekkilim bomba olayından habersiz. Mahkemenin de gözlemlediği gibi içine kapanık, sosyal ilişkilerde zayıf kendi halinde yaşayan biridir. Eline bomba patlayan kardeşi ise ailenin en küçük çocuğu biraz yaramaz. Söz dinlemez birisidir. Belki Habib Eraslan, Fatih Eraslan, Yusuf Gültekin'in veya bilinmeyen diğer kişilerle irtibat halinde olmuş olabilir. Müvekkilimin bomba olayından kesinlikle haberi yoktur" diye konuştu.
Mahkeme heyeti patlama sırasında Doğan Salman'ın araç içerisinde olduğunu, delillerin toplanmış olması, sanığın samimi inkarları ve patlamadan sonra yaralı olarak polise 'bizzat kendisi' giderek teslim olduğu gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi.
Cumhuriyet Savcısı Asım Özsaraç'ın hazırladığı 13 sayfalık iddianamede, "Sanık Doğan Salman'ın örgüt adına bomba hazırlattırması, nakledilmesi ve örgüt adına bunun patlatılması eylemlerinin gerçekleştirilemeyeceği, bu eylemi gerçekleştirme iradesi içerisine girip buna yönelik icrai hareketlere başlayan kişinin nitelikte bu eylemi gerçekleştiremeyeceği, bombanın her hangi bir hedef gözetilerek patlatılmadığından veya patlatılacağı hedef belirlenmeden patlaması nedeniyle 'Devletin Ülke Birliğini ve Bütünlüğünü Bozma' suçu kapsamına giren TCK 302 maddesinde değerlendirilmediği" görüşüne yer verildi.

AİLE, TABUTA PKK AMBLEMLİ CENAZE GÖSTERİSİNE İZİN VERMEDİ, İDDİANAMEDE
İddianamede patlama olayından sonra, Doğan Salman'ın büyük abisi olan Serkan Salman'ın 16 Şubat 2012 günü Emniyet Müdürlüğü'ne verdiği ifadesinde, Doğubayazıt BDP İlçe Başkanlığı yöneticilerinin 'cenazeye sahiplenmek' adına Erhan'ın fotoğrafını isteyerek cenaze tabutuna PKK amblemini simgeleyen bez parçasını astırılmasını istediklerini, sözde PKK şehitliğine defnetmek isteğine ise karşı çıktıkları yönündeki itirafları ise iddianamede yer aldı.
10 Şubat 2012 günü saat 23.05 sıralarında Doğubayazıt ilçe merkezinde meydana geldi. 04 plakalı ticari araçta bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından sol eli kopan 24 yaşındaki Erhan Salman, yakınları tarafından hastaneye götürülürken, yolda hayatını kaybetmiş, ağabeyi Doğan Salman ise hafif yaralanmıştı.
Duruşma, dosyanın mütalaaya verilmesine karar verilerek, ileri bir tarihe ertelendi.
(AA-AA-AŞ-Y)

26.12.2012 13:54:16 TSI

Editör: Wan Haber