Büyükşehirler de 5 TL’ye kadar yükselen fiyatlar, tüketiciyi zor duruma sokarken, temel gıda maddeleri arasında yer alan patatesteki fiyat artışları, bölgedeki bahar patatesinin ekimine de yansıdı. Fiyat artışları nedeniyle Ödemiş ve çevresinde, patates ekiminde %100 artışın olduğu belirtildi. 
Kamuoyunda muzla yarıştığı doğrultusunda hakkında haberler yayınlanan patates, Ödemiş ve çevresinde yeniden gözde tarım ürünü olmaya başladı.

Hala kimi tarlalarda sökümü yapılmayan kış mahsulü patatesin hasadı, fiyat artışları doğrultusunda gecikirken, söküm yapılan tarlalarda yeni yılın ekimi yapılıyor.

Kıştan kalan ürününü hasat ettiğini belirten Hayri Yasak, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu yıl patateste altın yıl yaşadık. Kimi dünya çapındaki krize bağlarken kimi de depolarda saklandığını iddia etti. Küçük üreticinin elinde patates kalmadı. Şu an varsa büyük firmaların ektirdiği patateslerin sökümü kalmıştır. Depolarda da bekletilen patatesler geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da var. Biz bu yıl istediğimiz parayı aldık ama gelecek sezon ne olur bilemem”

10 BİN TON BEKLİYOR
Ziraat mühendisi ve patates üreticisi Özkan Akgün de şu an küçük üreticinin elinde patates kalmadığını belirterek, “Fiyatlar tarlada 1,5 lira civarında seyrediyor. Tarlalarda ve depolarda hala patates var. Kış ürününden Ödemiş ve çevresinde 1000 dekarlık bir ürünün henüz hasat edilmediğini düşünüyorum. Bu da yaklaşık 10 bin ton eder” dedi.

ERKEN ÜRETİME DON TEHLİKESİ
Bahar patatesi olarak adlandırılan yeni sezon patates ekimlerinin de Aralık ayından beri devam ettiğini belirten Akgün, “Üretici, erken ekim yaparak erken hasat etmenin derdine düştü. Erken ekim yapan üretici için don tehlikesi var. Bu yüzden önümüzdeki günlerde tarlaların elyafla örtüldüğünü görürsek şaşırmayalım. Fakat bu da maliyeti arttırır” şeklinde konuştu.

RİSK PAYLAŞTIRILMALI
Üreticinin tüm umudunu patatese bağlamasının sakıncalı olduğunu belirten Akgün, riskin paylaştırılması gerektiğini söyledi. Sadece patates üretimi yapan üreticinin fiyat dalgalanması nedeniyle büyük risk aldığını belirten Akgün, “Ülkemizde tarım üretimi planlı yapılmıyor. Bu yüzden tarım üretimi büyük risk taşıyor. Üreticilerimiz mümkünse, farklı üretim alanlarına yönelip, riski dağıtılmalı” dedi.

TOHUM PAHALI
Sertifikalı tohum fiyatlarının da %100 artış gösterdiğini belirten Özkan Akgün, “Şu an sertifikalı tohum bulmak zorlaştı. Kalmadı bile diyebiliriz. Tohumluk fiyatları kiloda 3. 00-3.50 TL arasında. Bundan sonra ekim yapacak üreticiler, kontrollü üretim olarak tabir ettiğimiz kendi tohumlarını kullanacaklar.

İKİ YILDA BİR EKİM
Tarım üretiminin ülke genelinde planlı yapılması gerektiğine inandığını belirten Akgün, son olarak şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen iki yılda bir ekim planlamasının Ödemiş ve çevresi için haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bitki pasaportuna dönüştürülen patates yönetmeliği, Ödemiş patates alanlarına daha az olumsuz etkileyecektir. Geçtiğimiz yıllarda Nevşehir ve benzeri ekim alanlarında ortaya çıkan hastalıklar yüzünden Ödemiş patatesinin de adı kirletildi. Oysa Küçük Menderes Havzası toprağı bu hastalığı yaşatmıyor. Yöremizde ciddi bir sıkıntı yaşanmamasına rağmen 'iki yılda bir ekim yapacaksınız' demek, üstüne üstlük alternatif ürün önerisinde bulunmamak Ödemiş’teki üreticiyi sıkıntıya sokabilir. Bu topraklar patates toprağı, üreticinin ürün değiştirmesi sanıldığı gibi kolay olmuyor”

Editör: Wan Haber