9 Ocak 2013’te Paris’te uğradıkları silahlı saldırı sonucu katledilen Kürt Kadın Siyasetçiler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile geçen hafta içinde Silopi’de katledilen Sevê Demir,  Fatma Uyar, Pakize Niray için KJA öncülüğün de Fegiyê Teyran parkında toplanan yüzlerce kadın ellerinde Sakine Cansız ile Silopi’de geçen hafta içinde katledilen Kürt kadın siyasetçilerinin  fotoğrafları, ‘Katliamların hesabını soracağız’, ‘Öz yönetim direnişleriyle Sara’nın yolunda özgürlüğe yürüyoruz’, ‘Özgür kadınla özyönetime doğru katliamların hesabını soracağız’ yazılı pankartlar açan kadınlar sık sık sloganlar atarak  Musa Anter parkına doğru yürüyüşe geçti. Polisin çevik kuvvet ve TOMA’larla engellemeye çalıştığı kadınlar buna rağmen polis barikatını aşarak yürüyüşe devam etti.

Yürüyüşe DBP PM Üyesi Çimen Altürk,  DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, HDP Van Milletvekili Tuba Hezer,  KJA Aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi, HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri ile halk katıldı.
 

3-406.jpg

Musa Anter parkında basın açıklaması yapan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, “Buraya katliamcı devlet anlayışına karşı biz kadınların, onurlu yaşamı direteceğimizi yaşamımızın bu uğurda hep kavga olacağını, Paris katliamının acı gününde bir kez daha haykırmaya geldik. 9 Ocak 2013 tarihinde Sakine Cansız ve arkadaşları ile geçen hafta içinde Silopi’de yine 3 Kürt kadın siyasetçi aynı anlayış tarafından katledilmiştir. Bizim için her kadın ölümü anlamlıdır. Anlam tüm direnişçi kadınların anılarına bağlılıkla derinlik kazanmaktadır. Bugün katliamcı devlet tarihinin karşısında kadının Sakinelerde, Sevêlerde, Zilanlarda, Beritanlarda sembolleşen kadının kadının onurlu tarihi vardır ve bu tarih bizim için yarınların ışığıdır.” Dedi.

Yaşam hakkını her an hiçe sayan bu kuralsız, kaba devlet ve yönetim anlayışının aşılmaz olmadığını kaydeden Hayva,  “Demokrasi öncüsü kadın direnişçilerimiz, şehitlerimiz bugünden geleceği inşa etme öngörüsüyle yarınlarımızın öncüsü olmuşlardır. Bugün biz kadınlar burada katliamcı iktidar anlayışını bir kez daha kınıyoruz. Biz kadınların her sesinde, her sözünde yaşamı özgürleştirmek için yaşamı hep kavgayla geçmiş Sayın Abdullah Öcalan’ın sesi var. Bugün kadının sesi çok derinlerden gelen büyük bir güçtür. Bu güç karşısında, özgür yaşam haykırışı karşısında bize karanlığı dayatan gerici karanlık güçler elbette insanlık tarihinin yarınlarını inşa edemeyeceklerdir. “ diye konuştu.
 

4-326.jpg

Konuşmasının sonunda Başbakan Davutoğlu’na seslenen Hayva, “Ev, ev temizleyeceğiz diyorsunuz. Hepimizin düşüncelerini onurlu ve özgür yaşam idealini hangi güçle yok edeceksiniz. Bizi yok etmek insanlığı yok etmektir. Bu anlayış silahları insandan üstün gören bir anlayıştır. Tarih bir gün sizi anacaktır ve insanlığa karşı savaş açmış bir başbakan olarak anacaktır. Kadın olarak biz sistemin bize karşı dayattığı tüm anlayışlar karşısında Sakinelerin, Zilanların, Semaların, Sevêlerin yolunda insan olmanın erdemliliğini var etmek için her daim mücadele içinde olacağız.” Şeklinde konuştu.

Hayvan’nın ardından konuşan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer ise, kadınları yok ederek Kürtlerin mücadelesini yok edeceklerini zanedenler büyük yanılgı içinde olduklarını kaydetti. Kürt halkının taleplerinin en insani talepler olduğuna vurgu yapan Hezer, “Paris’te ve Silopi’de yapılan saldırılar Kürt kadın mücadelesine yapılmıştır. Paris katliamı ile Silopi katliamını yapanlar aynı kirli ellerdir. Ama buradan söz veriyoruz asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.” Dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar sloganlarla DBP Van il binasına kadar yürüdü.

5-199.jpg

6-110.jpg

Editör: Wan Haber