HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kartal adliyesinde duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Demirtaş, hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla açılan dava nedeniyle Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadesinde 5 Haziran 2015’te HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği mitinge IŞİD tarafından düzenlenen bombalı saldırı sırasında yaşadıklarını da anlattı. Demirtaş, şöyle dedi:

“5 Haziran’daki bombalı saldırının olduğu noktaya 20 metre mesafede iki kızım, eşim, annem babam ve yeğenlerim vardı. Korumalarım patlama olunca araçtan beni indirmedi ama onları iterek alana gittim. Parçalanmış bedenler arasında ben çocuklarımı da aradım.

Hedef gösterme HDP’ye dönük saldırılar, katledilen ve yaralanan arkadaşımla ilgili sadece iki kişi yargılanıyor. Biri Diyarbakır bombalamasını yapan kişi diğeri de ben.”

HDP’ye yönelik bütün baskılara rağmen Allah’tan başka kimse için dizlerinin toprağa değmediğini, değmeyeceğini vurgulayan Demirtaş, “Hücerelerde tutulsak da halkımızın iradesini onurumuzla temsil edeceğiz. Merhamet dilemeyeceğiz, adalet için ülkem için aydınlık gelecek için kardeşçe barış içinde yaşamak için mücadele edeceğiz” dedi.

AVRUPALI SİYASİLERDEN DESTEK

HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Kartal Adliyesi’nde SEGBİS yöntemiyle bağlandığı duruşmaya HDP vekillerinin yanı sıra Avrupalı siyasi parti temsilcileri de katıldı. Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev açıklamalarda bulundu. Stanishev, HDP’li Eş Başkanlarının ‘saçma sapan sebeplerle cezaevinde bulunduğunu’ söyledi

Duruşmadan sonra açıklamalarda bulunan Stanishev, Avrupalı sosyal demokrat partileri temsilen duruşmayı izlediklerini ve HDP’ye destek için geldiklerini belirtti, “İki Eş Başkan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yanlış hiçbir şey yapmadı, sadece kendi seçmenlerini temsil ettiler ve siyaset yaptılar. Mahkemenin gerçekten gülünç suçlamalarla açılmış olması çok üzücü.”

‘SAÇMA SAPAN SUÇLAMALAR’

Stanishev, Nisanda yapılacak anayasa değişikliği hakkında bir kişinin elinde fazla güç olacağı ve bunun demokrasi için tehdit oluşturacağını söyleyen HDP gibi çok sayıda parti olduğunu söyledi ve ekledi “HDP’nin referandumda çok aktif bir kampanya yürütmekte olduğunun farkındayız. Muhalefetin en önde liderlerinden birini böyle saçma suçlamalarla cezaevinde tutmak Sayın Erdoğan için çok elverişli. Avrupa sosyal demokrat hareketi, HDP’nin yanında olacaktır.”

Avrupa’da İngiltere’deki İşçi Partisi, Fransa’daki Sosyalist Parti ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin de üyesi olduğu PES’de Türkiye’den CHP ve HDP bulunuyor. (ArtıGerçekler)

Editör: Wan Haber