İtalya'da halkın bir kısmı Papa 16. Benediktus'un istifa kararını desteklerken, bir kısım ise karara tepki gösterdi.
Papa 16. Benediktus, 28 Şubat'ta görevi bırakacağını ve görevi bırakma nedeni olarak ise sağlık sorunlarını gösterdi.
İtalya'nın Venedik kentinde İHA muhabirine görüşlerini bildiren kafe işletmecisi Antonio Merenzi, papanın ilerleyen yaşına rağmen görevinde kalmasının doğru olacağını düşündüğünü belirterek, "Bundan önceki Papa, 2. Jean Paul, bütün hastalıklarına rağmen görevi bırakmamış, bastonuna bağlı bir şekilde kalmıştı. Acı çekiyordu ama insanlara hem yaşam sevgisini hem de hayatın biraz da acı çekmek olduğunu gösteriyordu bu şekilde. Son Papa ise kürekleri bıraktı, sırtını döndü ve gitti, daha ne diyebilirim ki" dedi.
Emekli öğretmen Maria Occhipinti ise Papa'nın görevi bırakmasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Üzüldüm ama Papa aldığı kararla ne kadar karakterli bir insan olduğunu gösterdi. Binlerce yıldır benzeri bir örnek yokken böyle bir karar almak kolay değil. Kendisine bu kararından dolayı büyük saygı duyuyorum" dedi. Kamu görevlisi Sergio Luca ise, "Kilise'ye bundan sonra en iyi şekilde yararlı olamayacağını hissetti ve insani yanını göstererek görevi bıraktı. Eğer tarih bırakmasına el veriyorsa gayet normal bir karar. Nasıl bir başbakan istifa edebiliyorsa Papa da istifa etti. Biz de tarihte böyle bir şeye tanıklık ettiğimiz için şanslıyız" şeklinde konuştu.
Papalık tarihinde daha önce de iki kez görev bırakma olayı yaşanmıştı. İlk olarak 2 yıl geçen Papasız sürecinden sonra göreve seçilen 5. Coelestin 1294'de görevi bırakmıştı. 1415'te ise bu kez Papa 12. Gregory muhaliflerinin zorlaması ile görevinden ayrılmıştı.
(ES-ÖZ-D)

12.02.2013 18:53:06 TSI

Editör: Wan Haber