Katoliklerin ruhani lider liderı Papa 16. Benediktus, Papalık görevini bırakacağını açıkladı. Bir merasim sırasında Latince açıklamasında görevi bırakacağını belirten 16.Benediktus'un ifadeleri Vatikan radyosu tarafından yayınlandı. 16. Benediktus, yaşlandığını ve bundan sonra sadece dua ederek yaşamak istediğini kaydetti.
Papa 16. Benediktus kararını"Çok kez Tanrı karşısında bilincimi sorguladıktan sonra yaşım gereği artık görevi sürdürmek için yeterli güce sahip olmadığıma karar verdim. Bundan sonra hayatımı dua ederek geçireceğim" şeklinde açıkladı ve yeni Papa seçimi için Kardinaller Meclis'ini göreve çağırdı.
Haber, Vatikan tarafından da doğrulandı. Kardinal Angelo Sodano, Papa'nın kararını "Sakin gökyüzünde bir şimşek" olarak değerlendirken, Vatikan basın sözcüsü Federico Lombardi, 16. Benediktus'un kararı ardından düzenlenen ve canlı yayınlanan basın toplantısında Papa'nın istifasını doğrularken kararın kendileri için süpriz olduğunu belirtti.
Yeni Papa seçimi için Kardinaller Meclisi'nin mart ayı içinde toplanması bekleniyor.
İtalya Cumhurbaşanı Giorgio Napolitano ise Papa'nın kararını çok cesur bulduğunu ifade ederek "Kararını büyük saygıyla karşılıyorum" dedi.
Papa'nın görevi bırakacağını açıklaması, ünlü İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin 2011 yılında "Habemus Papam" adlı filmini akıllara getirdi. Film, Papa seçilen bir Kardinal'in kendini göreve uygun hissetmeyerek Papa olmaktan kaçmasını anlatıyordu. Kardinaller Meclisi, Papa seçimi için Vatikan'da toplandığı zaman, yeni Papa seçilene kadar kilisenin dış dünya ile irtibatı kesiliyor ve seçim sona erince beyaz bir dumanla haber veriliyor. Yeni Papa'nın seçilmesi ise Latince "Habemus Papam" yani "Papamız var" sözleriyle duyuruluyor.
(BO-CTŞ-D)

11.02.2013 15:17:49 TSI

Editör: Wan Haber