Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, "Pankreas kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Önceden ileri yaş hastalığı kabul edilen pankreas kanseri genç kişilerde de görülmektedir" dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne pankreas kanseri nedeniyle başvuran 50 yaşından küçük hastaların sayısının son zamanlarda artış olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Karabıçak, aşırı sırt ağrısı olan vatandaşların dikkatli olması konusunda uyardı. Pankreas kanserinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Karabıçak, "Bu kanserde bulgular geç ortaya çıkmaktadır. Bu hastalar hastaneye karın ağrısı, sırta vuran ağrı, kilo kaybı, sarılık ve sonradan ortaya çıkan şeker hastalığı şikayetiyle başvururlar. Sarılıkla başvuran hastalar genelde sırt ağrısı ile başvuran hastalara göre daha şanslıdırlar. Sarılık nedeniyle hastalar hastaneye daha erken başvururlar. Pankreas sırtımıza yakın yerleşimli olduğu için hastalarda nonspesifik sırt ağrısı olmaktadır. Bu hastalarda pankreas kanserinden şüphelenilmediği için, hastalar ağrı kesicilerle idare etmekte veya fizik tedavi görmektedir. Bu durum tanının maalesef geç konulmasına sebep olmaktadır" diye konuştu.
Pankreas kanserinin sebebinin bilinmediğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, "Sigara, ileri yaş, erkek cinsiyet, şişmanlık, şeker hastalığı, hayvansal gıdaların fazla, sebze ve meyvelerin ise az tüketilmesi pankreas kanseri gelişmesine neden olabilir. Kronik pankreatit dediğimiz pankreasın kronik inflamasyonunda da pankreas kanseri sık gelişmektedir. Uzun süre fazla miktarda alkol tüketilmesi kronik pankreatitin en sık nedenidir. Sigara içenlerde pankreas kanseri normal topluma göre daha erken yaşta ve iki kat daha sık görülmektedir. Sigarayı bırakanlarda bu risk fazlalığı ortadan kalkmaktadır. Sigara, fazla alkol tüketimi, şişmanlık ve yanlış beslenme pankreas kanserinin önlenebilir nedenleridir" diye konuştu.
(HAK-SLH-Y)

05.01.2013 14:03:47 TSI

Editör: Wan Haber