Adana'da özel bir güvenlik ve elektronik firması tarafından akıllı telefonlar için tasarlanan "Korumax" adlı panik butonu uygulaması, Android Market ve Apple Store'da yerini aldı.
Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddeti önlemek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan "Panik Butonu Projesi"nden sonra, özel bir firmanın akıllı telefonlar için geliştirdiği ve "Korumax" adını verdiği panik butonu uygulaması Android Market ve Apple Store'da yerini aldı.
Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara yüklenen "Korumax" uygulaması ile telefondan yapılan tek bir dokunuşla çağrı merkezine, ambulans, polis, itfaiye veya daha önceden bildirilen hastalıkla ilgili doktor çağrısında bulunulabiliyor.
Botunların çeşitleri ve işlevleri ise şöyle:
"Polis butonu; kullanıcı tarafından gönderilmesi halinde (kullanıcı talimatları bu yönde ise) gözlem merkezine gelen sinyal yalnızca birkaç saniye içerisinde değerlendirilerek, sinyal içerisinde geçen adrese emniyet güçleri gönderilmesi sağlanır.
Ambulans butonu, kullanıcı tarafından gönderilmesi halinde (kullanıcı talimatları göz önünde bulundurularak), sinyal içerisinde geçen adrese 112 Acil Servis aranarak (ve kullanıcı tarafından verilen bilgileri Acil çalışanlarına bildirerek) ambulans gönderilmesi sağlanır.
İtfaiye butonu, kullanıcı tarafından gönderilmesi halinde (kullanıcı talimatları göz önünde bulundurularak), Korumax Gözlem Merkezine ulaşan adres bilgileri sayesinde hatasız olarak itfaiye gönderilmesi sağlanır."
Evlere kurulan alarm sistemi ile benzer bir şekilde çalışan Korumax, telefondan gönderilen yardım çağrılarını, telefonunun GPS'inden alınan konum bilgisi ile birlikte 7 gün 24 saat çalışan çağrı merkezine ulaştırıyor. Dakikalar içerisinde çağrıyı değerlendiren ekipler, ilgili çağrıya yönelik birimleri yine kısa bir sürede belirlenen adrese yönlendirirken, çağrı sahibinin yakınlarına da haber veriyor. Firma yetkilisi Mehmet Görgün, yaklaşık 1 yıl önce tasarladıkları ve binden fazla kullanıcıya ulaşan Korumax'ın, Android Market ve Apple Store'dan ücretsiz indirilebileceğini, aylık abonelik ücretinin ise 9,9 TL olduğunu söyledi.
(FKE-ÖK-Y)

28.12.2012 12:08:37 TSI

Editör: Wan Haber