Daha çok taze ve kurutulmuş pancar çeşitleri satıldığı için Pancar Pazarı olarak adlandırılan İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesindeki Pazar, her yıl olduğu gibi yeniden hareketlendi.

Esnaflar, bu seneki yoğunluğun geçen yıla nazaran daha fazla olduğunu söylüyor.

NELER VAR?

Pazarda, özellikle bu günlerde Hakkâri’nin Şemdinli ilçe kırsalında yetişen ve yenilebilir hale gelen sulu ve kuru yemeklerde kullanılan pancar çeşitleri bulunduruluyor.

Bunlar; yöresel isimleriyle şirej (çireş), kari, çurin, sirmo, revas, heliz, guhbizin (keçikulağı), catır, kereng (kenger), hegedan, siyabo diye anılan pancar türleri.

FİYATLAR NASIL?

Pancar Pazarı’nda, yörede en çok kullanılan ve peynire ayrı bir tat veren sirmo ile siyabo henüz yer almıyor.

Bunların da önümüzdeki hafta satışa sunulabileceği belirtildi.

Bu arada pazarda bulunan pancar türlerinin fiyatları da 4 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Fiyatı en düşük olan ise, yine peynirde kullanılan pancarlardan biri olan heliz.

KURUTULMUŞ PANCARLAR VAR

Pazar bölgesinde ayrıca, bir sene öncesinden kalan ve yaz aylarında kurutulan pancarları ile yumurta, peynir gibi bazı hayvansal ürünleri satan çok sayıda esnaf da var.

Esnaflar bir yandan işyerlerinde bu ürünleri satarken, diğer yandan da bahar aylarıyla birlikte kırsal alanlardan getirttikleri yaş pancarları tezgâhlarda satışa sunuyor.

“BÜYÜK BİR İLGİ VAR”

“Mevsim Yeşil Vadi” isimli işyeri ortaklarından Aydın Kırmız, pazara büyük bir ilgi olduğunu söyledi.

Pazarın bulunduğu sokakların müşteriyle sürekli dolu olduğunu belirten Kırmız, “Şu anda biraz sakinlik var, saat daha erken ama öğlen saatlerine doğru, özellikle akşam evlerine gideceklerken Pazar tamamen doluyor. Burada doğal her türlü ürün var. Pancarlardan tutun köy yumurtasına kadar, o nedenle çok rağbet var. İlgi her sene daha da artıyor, mesela bu seneki ilgi geçen seneden daha fazla…” dedi.

“FİYATLAR UYGUN”

Fiyatlar uygun olduğu gibi pancarların sağlık açısından da cezbedici olduğunu söyleyen Kırmız, “Bugünlerde yiyecek ürünleri çok pahalı. Bunlar da sonuçta yiyecek ürünleridir, üstelik hem sağlık açısından, hem de fiyat olarak daha cazip geliyor insanlara. Nerdeyse herkes hangi pancar çeşidinin hangi hastalığa, rahatsızlığa iyi geldiğini biliyor. Bilmeyen de soruyor, tabi biz de uzman olduk, pancar doktoru gibi olduk, anlatıyoruz, alıyorlar.” diye konuştu.

SOĞAN 27 TL

Bu arada pazarda, aynı zamanda çeşitli sebze tohumları da satılıyor. 

Fiyat olarak da, soğan başı çekiyor.

Bir hafta öncesine kadar 17 TL olan ekim için torbalarda bulundurulan tohumluk soğanın kilosu şu an 27 TL.

Kaynak: Prestij Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber