Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Pakistan'da yaşanan sel afetinin ardından inşa ettiği afet konutu ve sosyal donatıları iki yıl gibi kısa bir sürede teslim aşamasına getirdi. Yurt içinde konut üretiminde önemli başarılara imza atan TOKİ, böylelikle yurt dışında inşa ettiği afet konutlarında bir rekora imza attı.
Pakistan Sindh Eyaleti Yatırım Kurumu Başkanı Muhammad Zubair Motiwala, dün TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'i makamında ziyaret etti. TOKİ Başkanı Karabel, konuk Yatırım Kurumu Başkanı Motiwala'yı kabulünde, idarenin projeleri ve çalışma modeli hakkında bilgi verdi. Karabel, 58. hükümetin başlattığı Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TOKİ'ye 500 bin konutluk bir hedef koyduğunu, bu hedefe Haziran 2011'de ulaşıldığını söyledi. 61. hükümetin kurulmasının ardından Başbakan Erdoğan'ın bu sefer TOKİ'ye 2023 yılına kadar 1 milyon konut hedefi koyduğuna vurgu yapan Karabel, idarenin bugün itibariyle 564 bin konut rakamına ulaştığını açıkladı. Konutların yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğuna dikkat çeken Ahmet Haluk Karabel, yüzde 15'inin ise gelir getirici projelerden oluştuğunu anlattı. Konutların yanında ihtiyaç olan tüm sosyal donatıların da inşa edildiğini hatırlatan Karabel, "Bir şehirde olması gereken ne kadar sosyal donatı varsa bunların hepsini yapıyoruz" dedi.
Motiwala'nın "TOKİ'nin kentsel dönüşüm projelerini nasıl gerçekleştirdiğini" sorması üzerine Karabel, vatandaşlar mağdur edilmeden, anlaşma yoluyla dönüşüm projelerinin uygulandığını bildirdi. TOKİ Başkanı, evlerini boşaltan vatandaşların idarenin daha önce inşa ettiği konutlara yerleştirilmesinin sağlandığını ya da bu vatandaşlara kira yardımının yapıldığını ifade etti.
TOKİ'nin gerçekleştirdiği projelerden çok etkilendiklerini ifade eden Pakistan Sindh Eyaleti Yatırım Kurumu Başkanı Muhammad Zubair Motiwala, ülkelerinde konut üretimi amacıyla kuracakları kurum için TOKİ'yi model alacaklarını söyledi. TOKİ'den destek ve tecrübe paylaşımı da talep eden Motiwala, yatırım yapması için TOKİ'yi Pakistan'a davet etti.

TOKİ 80 ÜLKEYLE İŞBİRLİĞİ YAPTI
TOKİ'nin yurt içindeki konut sunumu modelleri son yıllarda uluslararası ölçekte de oldukça ilgi çekiyor. İdare, bu kapsamda 80 ülke ile işbirliği ve projelendirme çalışmalarında bulundu. Güney Asya'da 2004 yılında meydana gelen deprem ve tsunamide evlerini kaybedenler için Endonezya'nın Banda Aceh bölgesinde bin 50 adet konut ile aynı felakette zarar gören Sri Lanka'da 500 adet konut gerekli sosyal donatılarıyla tamamlanarak hizmete sunuldu. 2005'te Pakistan'ın kuzeydoğusunda meydana gelen deprem sonrasında ise Jammu ve Kashmir Eyaleti'nde "Muzafferabad Bölge Hükümet Yönetimi" kompleksi projesi gerçekleştirildi, 2 ilkokul, 2 yurt, 197 adet konut, 12 adet yönetim binası, cami, kolej binası, konferans ve sergi salonu, alışveriş merkezi, misafirhane ve spor salonu yapıldı. 2010 yılında Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin ardından 4 bin 620 konut ve 37 adet sosyal donatı uygulamalarının ihaleleri 2011 yılının ilk yarısında tamamlanarak inşaatlarına başlandı.
İdarenin Somali'de 200 yataklı hastane, 40 derslikli hemşire meslek yüksekokulu gibi tesislerinin yapımı da devam ediyor.
(DY-CC-Y)

01.02.2013 11:56:23 TSI

Editör: Wan Haber