Pakistan'daki Taliban lideri Hakimullah Mehsud, örgütün hükümet yetkilileriyle masaya oturmak istediğini ancak silahsızlanma seçeneğinin sözkonusu olamayacağını söyledi.
Mehsud, örgüt tarafından yayınlanan görüntülü mesajında, "Bizler diyaloğa inanıyoruz. Fakat bu, sonuç verici olmalı. Bizden silah bırakmamızı istemeleri şaka gibi" ifadelerini kullandı.
Görüntülerde, Pakistanlı askeri yetkililerin Mehsud'dan ayrıldığını iddia ettikleri yardımcısı Waliur Rahman da yer aldı. Rahman ile yan yana oturan Mehsud, bu tür haberlerin tümüyle propaganda amaçlı çıkarıldığını belirterek, "Gördüğünüz gibi Waliur Rahman burada benim yanımda oturuyor. Ölene kadar da birlikte olacağız" diye konuştu.
Milli Halk Partisi'nin üst düzey isimlerinden Beşir Ahmed Bilour'un öldürülmesine işaret eden Mehsud, parti yetkililerini hedef almaya devam edecekleri tehdidinde bulundu. "İslami olmadığı için demokratik sisteme karşıyız" diyen Mehsud, "Savaşımız herhangi bir partiye karşı değildir. Savaşımız İslami olmayan sisteme ve onu destekleyenlere karşıdır" şeklinde konuştu.
Diyaloğa açık olmalarına rağmen Pakistan hükümetinin kendilerini şiddetle suçlamaya devam ettiğini söyleyen Mehsud, barış sürecini bozan tarafın hükümet olduğunu ileri sürdü. Mehsud, "Pakistan hükümeti geçmişte barış anlaşmalarını ihlal etti. Zaten ABD'nin kölesi olanlar bağımsız olarak anlaşma yapamazlar. ABD diktasının talimatına göre anlaşmaları bozarlar" dedi.
Mehsud ayrıca, NATO'nun 2014'de Afganistan'dan çekilmesiyle yeni bir yol haritası hazırlanacağını, yeni dönemde de Afganistan'daki Taliban örgütünün liderliği altında faaliyetlerine devam edeceklerini kaydetti. Mehsud, "Biz Afgan Talibanız. Afgan Talibanı da bizdir. Biz onlarla, El Kaide ileyiz. El Kaide için başımızı vermeye hazırız" diye konuştu.
Pakistan'daki Taliban örgütü, perşembe günü hükümet yetkililerine gönderdikleri mektupta anayasa ve kanunların şeriat kurallarına göre yeniden düzenlenmesini istedi. Mektupta ayrıca, Pakistan'ın ABD ile ilişkilerini kesmesi, Afganistan'daki iç savaşa müdahale etmeye son vererek Hindistan'a odaklanması talep ediliyor.
(CC-D)

29.12.2012 11:45:26 TSI

Editör: Wan Haber