Pakistan ile Hindistan'ın siyasi ve ticari yakınlaşmaya teşebbüs etmelerinden rahatsız olan 'Difa-e-Pakistan' (Pakistan Meclisinin Müdafaası Birliği) mensupları sokakları doldurarak protesto gösterileri yaptılar. Pakistanlı protestocular, Hindistan'a "en ziyâde müsâadeye mazhar olan millet kaydı" hakkının verilmesine karşı çıktılar.
Pakistan'da yarı siyasi ve dini gurupların teşkilatlanmasından oluşan Pakistan Meclisinin Müdafaası Birliği (Difa-e-Pakistan Council, DPC) geçtiğimiz sene NATO'ya karşı sert tepkiler gösterdiği gibi bu defa Hindistan karşıtı protestolar tertip ediyor. Pakistan hükümetinin Hindistan ile yakınlaşması ve iki ülke arasında "en ziyâde müsâadeye mazhar millet şartı" (the most favoured nation clause) ile münasebetlerin geliştirilmesini protesto eden Difa-e-Pakistan hareketi taraftarları bugün Lahor'da sokakları doldurarak hükümeti protesto ettiler. Kalabalığa konuşan Cemaat-i Dava hareketi lideri Hafiz Saeed, "Başımızdaki idareciler Hindistan'ı en ziyâde müsâadeye mazhar olan millet kaydı hakkı ile tanıdılar. Bu kalabalığa ifade etmek istediğim şudur ki: bir milletin idarecileri böyle bir harekette bulunamazlar. Eğer böyle yapmaya devam ederlerse Lahor'dan İslamabad'a kadar durmaksızın tepkimizi yayacağız" dedi.
Difa-e-Pakistan, 2011 senesinde pek çok siyasi ve dini gurubun bir araya gelerek Pakistan'ın NATO'ya Afganistan işgali boyunca destek vermesini protesto etmesiyle kurulmuştu. İki ülke arasında tatbik edilen "en ziyâde müsâadeye mazhar olan millet kaydı" aralarında anlaşan iki devletin birisinin diğer üçüncü devlete tanıyacağı imtiyazları doğrudan ikinci devlete de tanımış olduğunu gösteriyor. Böylece Pakistan'ın herhangi bir ülkeye vereceği siyasi ve ticari ayrıcalık doğrudan Hindistan'a da verilmiş olacak. Hindistan ile Pakistan aralarındaki ticari ilişkileri geliştirmek için tarifelerde indirim ve kotalarda yükseltme yapmayı düşünüyorlar. Pakistan'ın Hindistan için tanıdığı "en ziyâde müsâadeye mazhar olan millet kaydı" statüsünü Hindistan da Pakistan ve Vietnam'a tanıyor.
(CTŞ-ÖK-D)

17.12.2012 13:38:33 TSI

Editör: Wan Haber