Kürdistan Özgürlük Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner, Türkiye'de darbelerin var olan iç sorunlar nedeniyle meydana geldiğini, bunlardan birinin de Kürt sorunu olduğunu belirterek, "Ülkede darbelere son verilmek isteniyorsa, hem Kürt sorunu, hem de ülkede gizli yapılanmalara zemin oluşturacak diğer tüm sorunlar çözülmelidir, yani darbenin esas kaynağına inilmelidir." dedi.

15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimi, toplumun tüm kesimleri tarafından tepkiyle karşılandı.

PAK Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner de, darbe girişimine tepki gösterdi.

"ZARARLARINI BİLİYORUZ"

Daha önce de darbe yaşayan biri olarak darbelerin etkileri konusunda bilgi sahibi olduklarını ve parti olarak ne adına olursa olsun asla darbeleri tasvip etmelerinin mümkün olmadığını belirten Kahramaner, "Evet, darbeleri yaşayan biri olarak zararlarını biliyoruz, ancak burada önemli olan bundan sonra darbe olmaması için nasıl önlem alınması gerektiğidir" dedi.

"KAYNAĞINA İNİLMELİ"

Türkiye'de darbelerin var olan iç sorunlar nedeniyle meydana geldiğini, bunlardan birinin de Kürt sorunu olduğunu belirten Kahramaner, şunları söyledi:

"Ülkede darbelere son verilmek isteniyorsa, hem Kürt sorunu, hem de ülkede gizli yapılanmalara zemin oluşturacak diğer tüm sorunlar çözülmelidir, yani darbenin esas kaynağına inilmelidir. Öncelikle çatışmalı ortama son verilmelidir. Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulunmalıdır. Eğer yeniden yapılanma olacaksa Kürt sorunuyla ilgili anayasada ve diğer yasalarda düzenlemeler olmalıdır. Sadece bir kesimle değil, tüm Kürt parti ve kanaat önderleri ile ortak bir çalışma yapılmalıdır."

AK PARTİ'NİN İLK DÖNEMLERİ

AK Parti'nin siyasi yaşama girdiği ilk dönemlerinin sorunların çözümü için daha verimli bir dönem olduğuna dikkat çeken Kahramaner, şöyle devam etti:

"Kürt meselesi askeri değil sivil yöntemlerle çözülmelidir. Türkiye Kürtlerle komşu olmaktan korkmamalıdır. AK Parti'nin ilk dönemlerinde iyi bir yaklaşım vardı. Aynı yaklaşımı tekrarlamak mümkün ve daha da mantıklı gözüküyor. Ülkede Kürt sorunu başta olmak üzere diğer sorunlar çözülmezse darbeler kaçınılmaz olur."

"PALYATİF ÇÖZÜMLERLE OLMAZ!"

Hükümet tarafından ilan edilen OHAL uygulamasına da dikkat çeken Kahramaner, "Palyatif çözümlerle darbeler ne yazık ki engellenemiyor. Şimdiye kadar hep OHAL ve sıkıyönetimler ilan edildi ama hiç biri çözüm olmadı. Biz PAK olarak Türkiye'de bir daha darbe yaşanmaması için özellikle Kürt sorununun çözülmesini kilit nokta olarak görüyoruz. İç sorunlarımızı mutlaka hal etmek zorundayız, yetkililerin bu noktada çaba içinde olması gerekiyor" diye konuştu.

Adil Harmancı-Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber