İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Öztürk, açıklamasında, "Sağlık Bakanlığında üyesi olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından, her yıl 4 Şubat günü halkın kanser ve kanser yapan etmenler konusuna dikkatinin çekilmesi için "Dünya Kanser Günü" olarak değerlendirilmektedir. Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen oldukça önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanser vakalarının ortalama üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Dünyada en çok görülen kanser türü erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseridir. Ülkemizde de durum farklı değildir. Son yıllarda bu kanser türlerinin yanı sıra erkeklerde prostat, mide, karaciğer, kadınlarda ise kolorektal ve serviks kanseri ilk sıralarda yer almaktadır" dedi.
Kanser hakkında hakkın bilgilendirilmesi kanserle mücadele de büyük öneme sahip olduğun belirten Öztürk, "Unutmayalım ki kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru yaklaşımlar ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımıza bağlı çalışan kurumlar başta olmak üzere birçok sağlık örgütü kanserle mücadele çalışmaları sürdürmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen proje ile Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde 84 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulmuştur. KETEM'lerde yürütülen Erken Teşhis ve Tarama faaliyetleri kapsamında Klinik Meme Muayenesi, Mamografi( Röntgen Filmi) Meme Ultrasonografi, Jinekolojik muayeneler gibi faaliyetler yapılmaktadır. KETEM'in en önemli amacı toplumda kanser konusunda farkındalık oluşturmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirerek, sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve ileriki yıllarda kansere yakalanma riskini azaltmaktır" diye konuştu.
Her an herkesin başına gelebilecek bir sağlık problemi olan kansere karşı bilinçli ve tedbirli olunması gerektiğini ifade eden Dr. Öztürk, şöyle konuştu: "Ailesinde kanser geçmişi olan kişilerin doktor kontrolleri ile gerekli testleri düzenli olarak yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca vücudumuzda meydan gelen birtakım rahatsızlıklar kanser habercisi olabilir Bunlar; kapanmayan yaralar, göğüste veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, idrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler, rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlıktır. Kendinizde bu belirtilerden birini veya birkaçını gördüğünüzde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Kanser oluşmasında kendi davet ettiğimiz tehlikeler ön plandadır. Kanserden korunmak için kanserin birebir sebebi olan sigara ve alkolden uzak durmak çok önemlidir. Sağlıklı beslenme şartlarına uymadığımız zaman özellikle hızlı beslenme ve dengesiz beslenme obeziteye sebep olmaktadır. Bu yüzden obezite ile ciddi bir şekilde mücadele etmemiz gerekmektedir. Bilinçsiz ilaç tüketiminin önüne geçmek ve radyasyona dikkat edilmesi şarttır. Gereksiz yere cep telefonu kullanmaktan kaçınmak, güneş ışığının zararlarını bilmek ve güneş ışığının etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamak, çıkmamız gerekiyorsa da korunarak çıkmamız gerekmektedir"
(Vİ-SA)

03.02.2013 10:13:54 TSI

Editör: Wan Haber