Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Sigarayı Bırakma Günü etkinliği kapsamında Muğla'da konferans verdi.
Konferansa Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Sağlık İl Müdürü Dr. Cihan Tekin, Daire Müdürleri ve Tütün Kontrol Kurulu Yöneticileri katıldı.
Prof. Dr. Özlü, "Parayla satın alınan hastalıklar" olarak tanımladığı sigaraya bağlı hastalıkların oldukça fazla ve birçoğunun ölümcül olduğuna dikkati çekti. Sigaranın akciğer, gırtlak, ağız, dil, dudak, diş eti, burun, bademcik, tükürük bezi, yutak, yemek borusu, böbrek, mesane, pankreas, mide, anüs, vulva, rahim ağzı, karaciğer ve kan kanserleri gibi 21 hastalığa sebep olduğunu vurguladı. Özlü, zararları saymakla bitmeyecek sigaranın kalp krizi, koroner yetmezlik, reflü, ülser, beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanıklık, felç, burger hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon, toplardamarlarda pıhtı oluşumu gibi pek çok hastalığa yol açtığını söyledi.
Sigara ile kanser arasındaki sebep-sonuç ilişkisini herkesin hatta tiryakilerin bile çok iyi bildiğini, sigara kullanıcılarının sağlığı üzerinden birçok kişinin para kazandığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Tütün kontrolü, sağlıklı olmak, sağlıklı kalmak, çocuklarına sağlıklı bir dünya bırakmak isteyen her bireyin katkı ve katılımına açık bir mücadele. İnsanın kendine yapabileceği en büyük iyilik sigarayı bırakmak" dedi.
(BT-MB-İK)

08.02.2013 15:40:54 TSI

Editör: Wan Haber