Doç. Dr. Özkan Pektaş, VIP'lerin, tanınmış insanların, şöhretlerin ve çocuklarının psikopatolojileri, yaklaşım biçimleri, tanı ve tedavilerini kaleme aldı.
Psikiyatri serüvenine Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başlayan Doç. Dr. Özkan Pektaş, uzun yıllar gözlemlediği VIP hastaların psikopatolojilerini "Şan Şöhret ve Paranın Bedeli" adlı kitabında kaleme aldı. Pektaş, eserin öyküsünü şöyle anlattı:
"Profesyonel yaşantım boyunca uğraştığım danışan popülasyonu önemli ölçüde VIP vakalar oldu. Onlardan çok şey öğrendim, çok yordular ama çok da öğrettiler. Onların gücü, kuvveti, kudreti ve gizemli dünyaları hep ilgimi çekti. Kitaptaki VIP tanımına uyan her meslekten insan tanıdım; evlerine, işyerlerine, özellerine, ruhlarına girdim. Kimi hala beni sever, kimi nefret eder, kimi başı sıkıştığında arar, kimi beni silmiştir. Hepsine çok şeyler borçluyum. Eğer psikiyatr olmasaydım asla onları tanıyamayacaktım, bunun farkındayım. Yoruldum derken şımarmıyorum, beni farklı bir kariyer alanına ittiler. Edindiğim tüm tecrübeyi genç meslektaşlarım ve psikolog arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Onlar Türkiye'yi çeviren insanlar, ama insanlar, onların da problemleri olması son derece doğal. Tüm pratiğim boyunca bir VIP ile karşı karşıya kaldığımda nasıl davranmam, hangi yöntemlerle onlara yaklaşmam gerektiğini maalesef dene-gör yöntemiyle buldum, kitaplarda bulamadım. Pek çok hasta kaybettim, ama daha fazlasını kazandım, onlar hala dostlarım."
Bu işin inceliklerine de değinen Pektaş, "Cumhurbaşkanlarının da şizofrenisi olan yakınları vardır. Çok basit görülen aile problemleri bazen holdinglerin yıkılmasına sebep olur, çözerseniz Türkiye'ye iyilik yaparsınız. Uçağa ya da gemiye binemeyen sanayicinin kaybı bizim kaybımızdır, genel müdürlerin depresyonları sessiz sedasız tedavi edilmelidir. Sanatçının sanatından uzaklaşmasını sağlayacak sorunları derhal çözülmelidir, doktorların psikiyatrik problemleri ve bulunacak çözümleri kariyerlerini zedelemeyecek şekilde olmalıdır. Peki, hekim bu önemli insanlara nasıl yardımcı olacak? Karşınızda güçlü birini gördüğünüzde önce hayranlık, sonra öfke duyarsınız. Duygularınız karmaşıktır, bu duruma önce içinizde çözüm bulmalı, kendi nörotizminizi aşmalısınız. Ona yardımcı olmak için yollar bulmalı ve kararlılıkla uygulamalısınız. Çok garip, tuhaf taleplerle karşılaşabilirsiniz ama unutulmaması gereken hekimliğin bir bilim olduğu kadar sanat olduğudur" dedi.
Pektaş eserinde, "Güç nedir, nasıl elde edilir, liderlik özellikleri önceden anlaşılabilir mi, şöhret nasıl yakalanır, servet sahibi insanlar nasıl yaşar, çocukları ne durumdadır? Günü gelip de kapınızı çaldıklarında siz nasıl davranmalısınız? Psikiyatrik problemlerin sıklığı belli, o zaman kapınızı çalacaklar; peki siz neleri bilmek zorundasınız?" gibi sorulara yanıtlar arıyor.

DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZKAN PEKTAŞ KİMDİR?
Doç. Dr. Mustafa Özkan Pektaş, 1958 yılında Ankara'da doğdu. 1977 yılında Darüşşafaka Lisesi'nden mezun oldu. Ardından dört yıl eğitim aldığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçti ve oradan doktor olarak 1984 yılında mezun oldu. Zorunlu devlet hizmetini 1984-1986 yılları arasında Balıkesir Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü'nde yaptı. Uzmanlık eğitimine Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başladı. "Alkol ve Madde Bağımlılığında Aleksitimi" başlıklı tez çalışmasını tamamlayarak aynı hastanede uzman, başasistan ve sonra başhekim muavini oldu. 1986-2002 yılları arasında ayrıca Fransız Lapaix Hastanesi'nde görev yaptı.
1994 yılında Prof. Dr. Mansur Beyazyürek ve Prof. Dr. Ö. Ayhan Kalyoncu'yla Balıklı Rum Hastanesi içinde Anatolia Klinikleri'ni kurdu. Klinik şef yardımcısı olarak 2009 yılına kadar burada görev yaptı. Ayrıca 2001-2005 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak öğretim üyeliği yaptı. Klinik ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra Kanal 6 ve BRT televizyonlarında tamamen halk eğitimini amaçlayan psikiyatrik ve psiko-sosyal konuları ele alan "Derinlikler" adlı televizyon programını iki arkadaşıyla birlikte yaptı. Bunun yanı sıra Takvim gazetesinde ve Gülümse dergisinde köşe yazdı. Bağımlılık Psikiyatri Derneği'nin kurucu üyesi olan Pektaş, 2000 yılında yayın hayatına başlayan ve kısa sürede büyük başarı elde ederek yurtiçi ve yurtdışı indekslerde yer alan Bağımlılık dergisinde önce yayın yönetmen yardımcısı, ardından yayın yönetmeni oldu. 2004 yılında "Alkol Bağımlılığında Suçluluk ve Utanç Duyguları" başlıklı ekip çalışmasıyla Bağımlılık dergisi, Araştırma İkincilik Ödülü'nü, 2006 yılında Kıbrıs'ta düzenlenen 10. Gazi Psikiyatri Günleri'nde "Psikozu ve Mega Sisterna Magnası Olan Bir Olgu Sunumu" başlıklı ekip çalışmasıyla da Şizofreni Alanında Yapılmış En İyi Poster Ödülü'nü kazandı. Üç çocuk babası olan Mustafa Özkan Pektaş, Kasım 2005'te yapılan sınavla psikiyatri doçenti oldu. Yurtdışı ve yurtiçinde yayımlanmış 30 kadar makalesi, yine yurtdışı ve yurtiçi kongrelerde sunulmuş 45 kadar poster ve sözel bildirisi bulunmaktadır. 2011 yılına kadar Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Klinikleri'nin şef yardımcılığını yaptıktan sonra 2011 yılından beri Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde öğretim üyeliğine devam etmektedir. Mustafa Özkan Pektaş, Sibel Pektaş'la evlidir.
(ET-CC-Y)

07.02.2013 17:58:24 TSI

Editör: Wan Haber