Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Özgür Gün TV’ye bir gün yayın durdurma cezası verdi.

RTÜK, Gün TV’ye verdiği cezanın gerekçesinde 20 Ocak’ta Cizre’de yaralıları taşıyan bir gruba açılan ateş sonucu 2 kişinin yaşamını yitirmesi, 12 kişinin ise yaralanması olayını televizyona bağlanarak anlatan muhabirin ifadelerine dayandırdı.

“Devletinin vatandaşları ile olan bütünlüğüne zarar vereceği”

Yaralıları taşıdıkları sırada Nusaybin Caddesi üzerinde açılan ateş sonucu Cizre Belediye Meclis üyesi Abdulhamit Koçal ve Selman Erdoğan adlı kişilerin yaşamını yitirdiği, aralarında imc tv kameramanı Refik Tekin’in de bulunduğu 12 kişinin yaralanması olayına ilişkin yapılan telefon bağlantısındaki ifadeleri inceleyen RTÜK’ün kararında şu ifadelere yer verildi:

“Güvenlik güçlerinin sivil insanları hedef aldığı ve sonrasında yaralılara işkence yaptığı şeklinde iftira dili kullanılması ve askeri operasyonların sebebi olan terör örgütünün faaliyetlerinin görmezden gelinmesi, devlete ve onun meşruiyetine karşı kışkırtma amacı güden yönlendirici ifadeler olarak görülmektedir. Kaldı ki anılan yayıncı kuruluşunun bu tutumunun TC devletinin vatandaşları ile olan bütünlüğüne zarar vereceği de gayet açıktır.”

Kararda aynı nedenle 21 Ekim 2015 tarihinde Özgür Gün TV’ye para cezası kesildiği, durumun tekrarı nedeniyle bir günlük yayın durdurma cezasına karar verildiği bildirildi.

Öte yandan RTÜK, 11 Ocak günü Özgür Gün TV’de yayınlanan “Alternatif Medya” programına katılan bir akademisyenin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a ilişkin sözlerine de 14 bin 359 TL para cezası verdi.

Yayın hayatına başladığı günden bu yana sürekli RTÜK tarafından kapatma ve para cezalarına çarptırılan Özgür Gün TV’ye sadece 8 ayda 73 bin TL para cezası, 2 defa da birer günlük ekran karartma cezası verildi.

“Kurul siyasi kaygılarla hareket ediyor”

Verilen cezalara ilişkin Gün TV tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir günlük kapatma kararı skandal niteliğindedir. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığımız yayına bağlanan bir gazetecinin görüntülerde de net bir biçimde anlaşılan olayı anlatması, kapatmaya gerekçe yapıldı.

“Kurul kararı, temel gazetecilik ve yayıncılık ilkelerini dahi sorgulatır düzeydedir. Yine para cezasına gerekçe yapılan programımızdaki konuğun ifadeleri de basın ve ifade özgürlüğü kapsamındadır.

“Hiçbir biçimde ‘suç’ ve ‘hakaret’ içermeyen ifadelerin Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a yönelik olduğu gerekçesiyle para cezasına çarptırılmamız kurulun siyasi hesap ve kaygılarla hareket ettiğini gözler önüne seriyor.

 

 

İMC TV

Editör: Wan Haber