Wan Haber Merkezi

Merkezi Kayseri’de bulunan Anadolu Yerel Yönetimler Dergisi’nin bu yıl Altıncısı düzenlenen ‘Yılın Yerel Yöneticileri’ ödülleri sahiplerini buldu. ‘Yönetim-tasarruf’, ‘Yol çalışmaları’, ‘İçme suyu’, ‘Çevre düzenleme ve ağaçlandırma’, ‘Kültür sanat’, ‘Tarihi ve kültürel mirası koruma’, ‘Yerel kalkınmaya destek’, ‘Turizme destek’ ile ‘Atık su arıtma ve kanalizasyon’ şeklinde 9 ayrı başlık altında toplanan ödüller, halk oylaması sonucu sadece birincilere verildi. Kayseri Hacılar Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde Büyükşehir, il, ilçe ve Belde Belediye başkanları katıldı.

 ‘VAN’I, VAN YAPAN KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMA ALTINA ALIYORUZ’
Van'da yok olmakla yüz yüze olan Tarihi Van Evlerinden 4 özellikli kerpiç evleri yaptırılarak turizme kazandırmakla ‘‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma’ dalında ödüle layık görülen Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, ödülünü Anadolu Yerel Yönetimler Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Oğuz’un elinden aldı. Başkan Özgökçe, tarihi evlerde, Van'ın önemli simgeleri haline gelen Van kahvaltısı, Van kilimi, gümüş savat işlemeciliği gibi değerlerin tanıtım ve pazarlamasına yer verileceğini söyledi. Başkan Özgökçe, projenin hayata geçmesiyle birlikte Van'ı Van yapan önemli kültürel değerleri koruma altına alınırken, yok olmaya yüz tutan Van evleri gibi önemli bir mirasın da geleceğe taşınmış olacağını söyledi.

Van'da betonlaşmanın artması, apartman kültürünün yaygınlaşmasıyla yok olan tarihi Van evleri, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Tuşba Belediyesi'nin başlattığı projeyle turizme kazandırılacaktır. Saman, tuz, odun külü ve keçi kılıyla yapılan çamurdan üretilen kerpiçlerin kullanılmasıyla yazın serin, kışın da sıcak tutan Van evleri, bir milyon 200 bin liralık projeyle yeniden inşa edilerek ziyarete açılacak. Tarihi Van evlerinin tamamlanmasıyla kentin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtıldığı alanların oluşturulacağını aktaran Özgökçe, kente gelen turistlerin ziyaret ettiklerinde hayran kaldıkları yeni bir alanın kente kazandırılacağını vurguladı. 

"Günümüz Van kentinde eski Van mimari özelliğinden çok sayıda evin olduğunu biliyorduk ancak son yıllardaki büyük yapı yoğunlaşmasından dolayı tamamı yok oldu. Günümüzde Van'da ayakta kalan hiçbir Van evi örneğinin olmadığını görüyoruz. Bu amaçla DAKA'nın verdiği destekle evlerin tipolojisine uygun tasarım ve farklı özelliklerden oluşan 4 örnek ev projesini gerçekleştirip, Van'ın kültürünü yeniden yaşatacağız. Bu vesileyle Kalkınma Bakanımız sayın Dr. Cevdet Yılmaz’a ve Van DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ile Yönetim ve Kalkınma Kurul üyelerine ayrı ayrı teşekkür ederim.

‘HALKA HİZMET HAKK’A HİZMETLE AYNI OLDUĞUNA İNANANLARDANIZ’

Bu tür ödüllerin, çalışmalarında kendilerini şevklendirdiğini kaydeden, Başkan Özgökçe, “Takdir edersiniz ki yerel yönetimlerde, belediyelerde hizmet insana, tarihe kültüre ve geleceğe yapılan hizmettir. Dolayısıyla insana hizmet etmenin Hakk’a hizmet etmenin aynı kapıdan çıktığına inananlardanız. Tabi ki verilen bu ödüller bizlerin çalışmalarına şevk katacaktır. Bu ödüllerin bize teşvik anlamında, toplum nezdinde yapmış olduğunuz hizmetlerin takdir edilmesi, çalışmalarımızda bize şevk katması açısından önemlidir

‘ÖDÜLÜ TÜM TUŞBA HALKI ADINA ALIYORUM’

Kategorisinde Yılın Belediye Başkanı seçilen Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, ödülünü tüm Tuşba halkı adına aldığını kaydetti. Başkan Özgökçe, “Tuşba’yı temsilen burada bulunmak ve bu anlamlı ödülü almak bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bizler, hizmetlerimizle Tuşba halkına layık olabiliyorsak ne mutlu bize. Meclis üyelerimiz, birim müdürlerimiz ve tüm ekibimizle birlikte Tuşba’ya en güzel hizmetleri verebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bundan böyle de aynı tempo ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gayret bizden Tevfik Allah (cc)’dan. Bizler muhabbet ve hizmet erleri olarak gecemizi gündüzümüze katarak bu necip millete hizmete azm ve gayret ediyoruz.”

Yapılan ödül töreninin ardından, Başkan Özgökçe, Türkiye’nin değişik Büyükşehir, il, ilçe ve Beldelerinden gelen ‘Yılın Başarılı Belediye Başkanları’ ile birlikte Anadolu Yerel Yönetimler Dergisi’nin 100. Sayısı pastasını kesti.

 

Editör: Wan Haber