HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu'nun yanıtlaması üzere Van'daki yaşlıların durumuna ilişkin soru önergesi hazırladı.

Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema RAMAZANOĞLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. (Bedia Özgökçe Ertan / Van Milletvekili)

Türkiye İstatistik Kurumu Van Bölge Müdürü’nün açıklamasına göre Van’da 38 bin 966 kişi yaşlı bulunmaktadır. Bu sayıyla, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 3,6 olmuştur. Ayrıca, Van’daki yaşlı nüfusun yüzde 56’sını (21 bin 694 kişi) kadınlar, yüzde 44’ünü (17 bin 272 kişi) erkekler oluşturmaktadır. TÜİK’in açıkladığı veriler, Van’da yaşlılara yönelik özel hizmetlerin de kent düzeyindeki sosyal politikaların önemli bir bölümünü oluşturması gerektiğini ortaya koymuştur.

Bu bağlamda,

1. Van’da yaşlıları hedefleyen hizmetleriniz nelerdir?

2. Yaşlıların Van’da daha rahat koşullarda yaşaması ve hizmetlerin etkinliği ile kapsamının geliştirilmesi için diğer kamu kurumlarıyla (ör., Sağlık Bakanlığı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler) işbirlikleriniz mevcut mudur?

3. Van’da kamu kuruluşları ya da özel girişimler tarafından işletilen huzurevi var mıdır? Varsa kaç tanedir? Bunların kapasitesi nedir?

4. Van’da evde bakım hizmeti alan yaşlılar var mıdır? Varsa, sayısı kaçtır? Evde bakım hizmeti alan yaşlıların cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

5. Van’da sosyal yardımlardan faydalanan yaşlı sayısı kaçtır? Yaşlılara yönelik sosyal yardımların türüne ve yardım alan kişilerin cinsiyetine göre dağılımı nasıldır?

6. Van’da yaşlılara yönelik hizmetlerin iyileştirilmesi için bakanlığınız tarafından planlanan politikalar nelerdir?

Editör: Wan Haber