İptal kararı, Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeni getirilen düzenlemenin hukuk devletinde olması gereken adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle suç ve cezaların orantılılığı ilkeleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle yaptığı başvurusu üzerine alındı. 

Mahkeme tarafından AYM'ye yapılan başvuruda, kırsal kesimlerde küçük yaşta evliliklerin, şehirlerde ise yaşı küçük çocukların cinsel birlikteliklerinin yaygın olduğu ve çocuk sanıkların, yaşı küçük çocuklarla cinsel ilişkinin ağır yaptırımının bulunduğunu bilmediği belirtildi. 
Ayrıca, bu konuda bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların olmadığı ve çocukların yüksek cezalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

"BABAYASA" ELİŞTİRİSİ 
AYM'nin bu kararı, çocuk gelinler ve çocuklara taciz tartışmasının sürdüğü bir sırada vermesi, tepkilere neden oldu. 
AYM'yi verdiği karardan dolayı "Babayasa Mahkemesi" olarak niteleyen Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe, şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi bu kararı ile tekrar Babayasa Mahkemesi olduğunu bize gösterdi. Cinsel istismarın infazında ölçü, indirim gibi cezayı azaltıcı bir unsur olamaz. Çocuklara cinsel istismar hem topluma hem de bireye karşı işlenmiş korkunç bir suçtur. Ceza caydırıcı olmalıdır. Ceza oranı suç ile ölçülemez. Çocuk istismarının önlenmesi için ceza kanununa yıllarca kadın hareketinin çabaları ile gelen uygulamanın AYM tarafından iptal edilmesi bu ülkede kadının ve çocuğun haklarının yok sayılmasına ve bir ileri üç geri gidişimize işarettir."

"KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜ AÇILIR" 
AYM'nin kararına tepki gösteren ve iki yıldır Van'da küçük yaşta evliliklerin zararları konusunda etkinlikler düzenleyen Yaka-Koop aktivisti Gülmay Gümüşhan da şunları söyledi:
"Bu karar, küçük yaşta yapılan evliliklerin önünü ve cinsel istismarın önünü açacak. Oysa biz yıllardır buralarda bunun mücadelesini veriyoruz. Bundan sonra tacize uğrayan çocuğun yaşının küçüklüğüne de bakılmayacak. Verilen cezaların caydırıcı olması gerekir. Bu karar toplumun yararına bir karar değildir."

Adil Harmancı-Prestij

Editör: Wan Haber