Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, OHAL’lerin halkın bilinçaltından sıkıyönetimlerle aynı şekilde hatırlandığını ifade etti. 

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de, OHAL’in olağan hayat akışını devam ettirmeye yönelik olduğuna dikkat çekti. 

Vatandaşlar ise uygulamadaki OHAL’lin geçmişte yaşanan sıkı yönetimlerden çok farklı olduğunu ve sosyal yaşantılarından bir fark olamadığını ifade ettiler. 

"Olağan bir olağanüstü hal"

15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini hatırlatan Takva, “Geçmişte ilan edilen olağanüstü haller özellikle askerlerin sevk ve idaresine dayalı olan olağanüstü hal uygulamalarıydı. Dolayısıyla askeriye içerisinde seçilen bir kamu maliyesi ülkeyi oldukça zor durumlara sokuyordu. Fakat şu anda seçilmiş hükümetin kamu maliyesi marifetiyle sevk ve idare edilmesi söz konusudur. En temel fark da budur. Bu rahatlatıcı bir şey aynı zamanda seçilmiş meşru bir hükümete karşı bu anlamda yürütülen girişimlerinde ortadan kaldırılmasına yönelik olağan diyebileceğimiz bir olağanüstü hal’in olduğunu görüyoruz” dedi.

“Umarım geçmişteki travmalar yaşanmaz”

1980 sonrası ilan edilen OHAL durumunu da hatırlatan Takva, "Şu anda hayat olağan akışı içerisinde ve kentlerimizde de bu anlamda hissedilebilir bir olağanüstü durumun olmadığını görüyoruz. Hükümet sadece, darbeye kalkışan grup ve kişilere yönelik elini güçlendirmek istiyor. Bunun biraz daha da normalleştirilerek hukukun üstünlüğü çerçevesinde gerçekleşeceğine inanıyoruz. Ama dediğim gibi geçmişteki OHAL ve sıkıyönetim uygulamalarının hepimizde yaratmış olduğu sosyal kültürel ve ekonomik ve toplumsal travmalar vardır. Bu dönemde bunları yaşamayacağımızı umuyoruz” diye konuştu.

“Hayat olağan akışı içerisinde devam ediyor”

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de, bu süreçte halkın en fazla merak ettiği konuların başında OHAL’in geldiğine işaret ederek, “Eskiden ilan edilen OHAL’ler devletten halka yönelik bir uygulamaydı, ama hükümetimizin almış olduğu bu OHAL’den daha çok halkımızın zarar görmemesi ve normal hayatın devamının sağlanması hedeflenmektedir. Bugün de ciddi anlamda ciddi bir şiddet ve tehdit akabinde alınmış olan 3 aylık bir OHAL var. Bu süreç içerisinde de halkımızın normal hayatının devam ettirebilmeleri bu terör örgütlerinin halkın normal hayat akışındaki faaliyetlerini engellememeleri adına alınmış olan bir karardır. Biliyorsunuz Fransa’da da 6 aylık bir olağanüstü hal durumu mevcuttu. Ülkede yaşanan diğer olaylardan dolayı bu 3 ay daha uzatıldı” dedi.

Vatandaşlar ise hayatlarından farklı bir şeyin olmadığını ve OHAL’den olumsuz yönde etkilenmediğini ifade ettiler. İHA

Editör: Wan Haber