VAKAD, 2015 yılı içerisinde kendilerine yapılan 203 başvuru üzerinden yaptığı araştırmaya göre her üç kadından birinin aile içi şiddette maruz kaldığı Van'da, kadınların yüzde 98'nin fiziksel, yüzde 91'inin sözel, yüzde 74'ünün ekonomik, yüzde 26'sı cinsel ve yüzde 2'nin ise dijital şiddette maruz kaldığı ortaya çıktı.

Van Kadın Derneği (VAKAD), 2015 yılı içerisinde kendilerine yapılan 203 başvuru üzerinde yaptıkları kadına yönelik şiddet raporunu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Çok sayıda dernek yöneticisi ve üyesinin katıldığı toplantıda, raporu açıklayan dernek başkanı Zozan Özgökçe, kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz kaldığını belirtti.

Raporda 2015 yılı içerisinde kadına yönelik şiddet verileri şöyle sıralandı:

*Kadınların yüzde 46'sı resmi nikahlı ve tek eşli, yüzde 19''u bekar, yüzde 15'i boşanmış, yüzde 5'i resmi nikahlı, kuması var, yüzde 5'i dini nikahlı tek eş, yüzde 5'inin eşi vefat etmiş, yüzde 3'ü evli ancak ayrı yaşıyor, yüzde 2'sinin dini nikahlı kuması var.

*Kadınların yüzde 52'si 12-35 yaş aralığında, yüzde 42'si 36 yaş üstünde olup yüzde 6'sı yaş belirtmemiştir.

*Kadınların yüzde 59'u kendi rızası dışında görücü usulü ile yüzde 28'i kendi rızası ve görücü usulü ile yüzde 12'si severek ve isteyerek, yüzde 1'i ise berdel evliliği yapmış.

*Kadınların yüzde 53'ü 9-17 yaş aralığında, yüzde 36'sı 18-28 yaş aralığında ve yüzde 3'ü 26 yaş üzerindeyken evlilik yapmış ve yüzde 8'i ise evlilik yaşını belirtmemiştir.

*Kadınların yüzde 28'i okuryazar değil iken, yüzde 19'u okuryazar, yüzde 10'u ilköğretim ilk kademeyi bitirmiş, yüzde 13'ü ilköğretim ikinci kademeyi bitirmiş, yüzde 17'si düz lise mezunu, yüzde 2'si meslek lisesi mezunu ve yüzde 6'sı yüksekokul ve üniversite mezunu olup yüzde 5'i eğitim durumunu belirtmemiştir. 

*Kadınların yüzde 90'ının herhangi bir geliri bulunmamakla birlikte yüzde 10'unun geliri bulunmaktadır. Yalnız geliri olan yüzde 10'luk kısmındaki kadınların gelir olarak belirttikleri gelirlerin büyük bir kısmı 'çocuk yardımı, nafaka, dulluk maaşı ve özürlü maaşıdır.

*Kadınların yüzde 78'sinin çalışmaya bağlı sosyal güvencesi yoktur. Yeni Genel Sağlık Sigortası sistemindedirler. Daha önce yeşil kartları olanlar GSS denilen Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmışlardır. Sosyal güvencesi olan kadınların da eşlerinden veya babalarından dolayı sosyal güvenceleri olduğu tarafımızca not edilmiştir.

*Başvuran 203 kadın 287 konuda destek istemiştir. Kadınların yüzde 33'ü aile içi ve dışında şiddet gördüğü için, yüzde 19'u ekonomik destek talebi ile, yüzde 16'sı iş bulmak için, yüzde 27'si kurumsal destek rehberlik ve bilgi edinme amacı ile, yüzde 5'i medikal destek, burs desteği ve eğitim desteği talepleri sebebi ile derneğimize gelmişlerdir. 

*Kadınların yüzde 45'i aile içi ve dışı şiddet gördüğünü ifade etmiştir. Bu konuda bizden destek isteyen kadınlardan yüzde 98'i fiziksel, yüzde 91'i sözel, yüzde 74'ü ekonomik, yüzde 26'sı cinsel şiddet , yüzde 2'si dijital şiddet gördüğünü belirtmiştir. 

*Şiddet gördüğünü ifade eden kadınların yüzde 72'si sevgili, eşinden veya eski eşinden, yüzde 10'u eşinin ailesindeki bireylerden (kayınpeder, kayın, kaynana), yüzde 11'i kendi aile bireylerinden (baba, abi) , yüzde 7'si de komşu, oda arkadaşı ve bilinmeyen kişiler tarafından şiddet gördüğünü beyan etmiştir. 

*Kadınlardan yüzde 65'i daha önce herhangi bir kuruma başvurmamış olup, yüzde 15'i -karakol ve adliyeye, yüzde 10'u SYDV'na, yüzde 3'ü hastane, yüzde 3'ü İŞKUR'a, yüzde 2'i Baroya, yüzde 1'i Valiliğe, yüzde 1'i siyasi partilere ve hayır kurumlarına başvurduklarını belirtmişlerdir.

Raporun sonuç bölümünde ise şu veriler sıralandı:

*Aile içi şiddet yaşayan her iki kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiştir. 9 yaşında bile evlendirilen kadınlar vardır. 

*Her 3 kadından 2'si görücü usulü ile evlilik yapmaktadırlar. 

*Her iki kadından biri istemediği kişiler ile kendi rızaları olmadan evlenmektedirler. Ve bu kadınların mutsuz evlilikleri olmaktadır. 

*Kadın olmak yoksul olmak anlamına gelmiştir. Yoksulluğun öznesi kadın olmuştur. Savaşla, ekonomik krizle cebelleşen Van halkının en diptekileri kadınlardır. 

*Kadınlar bağımsız kuruluşlara başvurmayı tercih etmektedirler. 

*Kadına yönelik şiddetin failleri kadınlara en yakın kişilerdir.

*Her üç kadından biri aile içi şiddet yaşamaktadır. 

*Kadınların iş bulma konusunda ulaşabilecekleri mekanizmalar yetersizdir. 

*Kadınların çalışabileceği alanlar çok sınırlıdır. 

*İş bulma ve işlere yerleşme konusunda kadınlar eğitim haklarından mahrum bırakıldıkları için mecburi işsizdirler.

*Kadınların sosyal ve ekonomik güvenceleri yoktur. (Van Tv)

Editör: Wan Haber