Tuşba Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.

Müdürlükte saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin açılış konuşmasını yapması ile devam etti.

Gelecek nesillere sağlıkla huzurlu çevreler bırakmak gerektiğini ifade eden Özgökçe, “Bizler yerel yönetimler olarak geldiğimiz günden beri Van Denizi büyük bir emanet bizim için. Tüm güzellikleriyle mükemmel bir ekosisteme sahip Van’ımızı bölgeye tanıtırken, tüm güzellikleri sürdürebilir şekilde gelecek nesillere aktarmaktır. Bize emanet edilen bu denizi maalesef bugünün bekçisi olan bizler hakkettiği güzellikle gelecek nesillere aktaramıyoruz. Van Denizi özel yapısı ile barındırmış olduğu ve inci kefali başta olmak üzere ciddi tehdit altındadır. Maalesef bunu da kirleten insanoğludur. Özellikle kanalizasyonlar başta olmak üzere Van Gölü etrafındaki dere yataklarında yapılan çalışmalar, bu güzel denizimizde ölüm çanları çalınmakta. Özellikle bir milyonluk Van şehrinin bütün kanalizasyonu direk deşarj edilmektedir. Bir an evvel biz bu çevre gününde boynumuzun borcu olan bu arıtma tesislerinden arıtarak Van Denizi’ne dökmemiz gerekiyor. Tüm kanalizasyonların VASKİ tarafından, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından arıtılmadan Van Denizi’ne dökülmemesi gerekiyor. Bizler bu işleri en kısa sürede tamamlayamazsak, biz Vanlılar en kısa sürede Van’ı terk etmek zorunda kalacağız. Başka bir Van Denizi yok, etrafında eğer bizler yaşayacaksak ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakacaksak, bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Van Denizi etrafında bulunan kum ocaklarıyla denizimizi tahrip ediyoruz. Onun için bugün Van Denizi ve akarsuları gelecek nesillere bırakacağımız bir gündür. Hepimiz Haliç’i uzun süre izledik çok büyük maliyetlerle temizlendi ve şu an korunuyor. İşte biz şu an ya Van Gölünü kaybetme ya da kazanma durumundayız. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere, Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ, ilçe belediyeleri, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine görevler düşmektedir. Elimizden ne geliyorsa onu yapmak zorundayız” dedi.

4-465.jpg

Yapılan konuşmanın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetim ve Denetim Sorumlusu Ahmet Fidan, kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Prof. Dr. Salih Özgökçe’nin çalışmalarının yer aldığı slayt sunumlar izlendi. Etkinlik, öğrencilerin atık malzemelerden hazırladığı elbiselerden oluşan defilenin sergilenmesi ve öğrencilere ödüllerinin Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsun Semerci tarafından verilmesi ile program sona erdi.

Editör: Wan Haber