Hak ihlallerin tavan yaptığı cezaevlerinde incelemede bulunmak isteyen HDP'li milletvekillerine bir kez dahi izin çıkmadı. 23 Temmuz 2015'ten bu yana hiçbir HDP'li vekil cezaevine alınmazken, bu konuda Adalet Bakanlığı'na yapılan 60'a yakın başvuru yanıtsız bırakıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "HDP'liler cezaevine giremezler" talimatı verirken, Meclis Adalet Komisyonu üyesi Bedia Özgökçe Ertan, Bozdağ'ın görevini kötüye kullanarak suç işlediğinin altını çizdi. 

Cezaevlerinde yaşanan ihlaller, son bir yılda tavan yaptı. Hasta tutsakların durumu, işkence ve kötü muamele ve tecrit içinde tecrit gibi ihlaller en yoğun yaşanan ihlaller olurken, bu ihlalleri her gün bir yenisi eklendi. İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) sadece 2015 hak ihlalleri raporuna göre, yıl içerisinde 825 sağlık hakkı ihlali, 10 haberleşme hakkı ihlali, 175 disiplin cezası ve 829 sürgün yaşandı. Yine İHD'nin 2016'ya ait ilk üç aylık ihlal raporuna sadece üç ayda 260 hak ihlali yaşandı. Böylesi yoğun ihlallerin yaşandığı cezaevleri ise, AKP tarafından tam anlamıyla izole edildi. İnsan hakkı ihlallerine karşı ciddi emek sarf eden HDP'li milletvekilleri 23 Temmuz 2015'ten bu yana cezaevlerine alınmadı. Bu tarihten önce yüzlerce kez HDP'liler cezaevlerine giderek, orada yaşanan ihlalleri yerinde inceleme ve kamuoyuna taşıma şansına sahipti. Ancak bu tarihten itibaren tek bir ziyaret gerçekleştirilmedi. 

Talimat bakanın kendisinden 

Bu tarihten itibaren Nisan ayına kadar 60 başvuruda bulunuldu. Ancak başvuruların hiçbirine yazılı ya da sözlü olarak yanıt verilmedi. HDP'liler kendilerine dönük keyfi olarak uygulanan bu yaklaşımı birçok platformda dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ocak ayındaki bütçe görüşmeleri sırasında HDP'li milletvekillerinin bu konuyu bir kez daha gündeme getirmesi karşısında "HDP'lerin cezaevine giremeyeceği" talimatının kendisi tarafından verildiğini bizzat söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin kimi tutuklu ve hükümlülerle gerçekleştirdiği görüşmelerle milletvekillerinin cezaevi ziyaretleri yeniden gündeme gelirken, HDP'lilere dönük bir yıldır uygulanan bu durumu HDP Van Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Bedia Özgökçe Ertan, değerlendirdi. 

'Dört duvar arasında yaşanılanlar gizleniyor'

Ertan, cezaevlerinde yaşanılanları yerinde incelemek siyasi partinin milletvekillerinin bir görevi olduğunun altını çizerek, "Dört duvar arasında insanlar nasıl yaşıyor. Bunları yerinde görüp tespit etmek gerekiyor. Ancak neredeyse bir yıldır cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerle görüşme talebimizi bakanlığa iletiyoruz. Ziyaret yönetmenliğine göre de bakanlığın görüştürmeme gibi bir taktir yetkisi yoktur. Ancak bakanlık bu bildirim meselesini fiilen engelleyerek, bizim bu ziyaretleri gerçekleştirmemiz engelleniyor" diye konuştu.

'Bakan Bozdağ görevini kötüye kullanarak suç işliyor'

Bu engelin yaşandığı ilk dönemlerde kimi sözlü beyanlarının olduğunu ancak somut bir sonuç çıkmadığını hatırlatan Ertan, Bakan Bozdağ'ın bütçe görüşmeleri sırasında bunun bakana yöneltildiğini ve "Benim taktir hakkım var. Ben HDP'lilere izin vermiyorum" şeklinde yanıt verdiğini ve bunun da tutanaklara geçtiğini aktardı. 

Ertan, Bakan Bozdağ'ın görevini kötüye kullanarak suç işlediğinin altını çizdi. Cezaevlerine ziyaret gerçekleştirmedikleri bu süreçte hak ihlallerinin yoğun bir şekilde yaşandığına dikkat çeken Ertan, kendilerine dönük bu ambargoyla bu hak ihlallerinin kamuoyuna yansımasının önüne geçilmek için uygulandığını ifade etti.

kaynak: vanaktuel

Editör: Wan Haber