Wan Haber Merkezi

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, OHAL ilanı ile öğrenciler, akademik personel ve çalışanların uğradıkları mağduriyetin araştırılması amacıyla HDP grubunun vermiş olduğu araştırma önerisi hakkında Meclis Genel Kurulu'nda şunları ifade etti:

“Kanun Hükmünde Kararnamelerin, artık iktidarın uygulamalarına, haksızlıklara karşı çıkan, ablukaları protesto eden, Ankara katliamını protesto eden "Çocuklar ölmesin." diyen, barış isteyen herkesi tasfiye etmeye yönelik olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Onlarca yıl dişiyle tırnağıyla mücadele ederek hak elde eden örgütlü, demokratik kamu görevlileri hedef haline gelmiştir. Kamu personel rejimi Türkiye'de örnek gösterebilecek, iyi uygulamalardan biridir. Bunu sağlayan ise sendikacılık faaliyetleridir ve bugün sendikalaşma oranı Türkiye'de yüzde 71,3'e ulaşmıştır.

Ancak, son Kanun Hükmünde Kararnameyle 11 bin 301 öğretmen açığa alındı.  Açığa alınan öğretmenlere baktığımızda Hükümetin esas niyeti ortaya çıkıyor. Açığa alınan öğretmenlerin neredeyse tamamı Kürt illerinde görev yapıyor.

Ayrıca yüzde 90'ı Eğitim-Sen üyesi, Ankara katliamının protestosuna katılmış ya da iktidarın yaptıklarını sosyal medya hesaplarından protesto etmiş ve en son olarak, KESK'in aldığı 29 Aralık'taki bir günlük grev kararına uymuş ve o karar gerekçe gösterilerek açığa alınmıştır. KESK'in 29 Aralık'ta aldığı iş bırakma eylemi "Çocuklar ölmesin, okula gelsin" diye yapılmış bir eylemdi. KESK'in grev kararından tam dokuz ay sonra, OHAL bahanesiyle ve fırsatçılığıyla, gecenin yarısı Kanun Hükmünde Kararname çıkararak öğretmenleri tasfiye ettiniz, Türkiye halkları, OHAL ve benzeri uygulamalara yabancı değildir.

Kasım 1978'de ilan edilen sıkıyönetim 12 Eylül darbesiyle kalıcılaşmış ve en son 2002 yılında sona ermişti. Bunu yine bu Hükûmet sona erdirmişti ama tekrar gündeme getirerek ve bütün temel hak ve özgürlükleri kısıtlayarak o dönemi aratmayacak, o dönemi aşan uygulamalarla bir yere varamayacaksınız.

Unutmayın, o dönemlerdeki hükumetlerin, kişilerin, aktörlerin şu an esamesi dahi okunmuyor. OHAL şartları altında dahi korunması gereken temel değerler vardır ki bu değerlerin en başında da hukukun üstünlüğü gelir. Anayasa'ya aykırı bir şekilde -Adalet Bakanlığı'nın da açıkça belirttiği gibi- Kanun Hükmünde Kararname çıkarma lüksünüz yoktur. Bunu bilmiyorsa Adalet Bakanı'na tekrar hatırlatalım”

Editör: Wan Haber